RBA matematičari održali predavanje na PMF-u

15.04.2019

U sklopu znanstveno-popularnog događaja Dan i noć na PMF-u Ivona Mrkalj-Lenac i Petar Jurišin, održali su predavanje na temu "Matematika u bankarstvu" na Otvorenom danu matematike.

 

Predavanje je bilo interaktivno te je četrdesetak posjetitelja kroz 60 minuta imalo priliku kroz konstruktivnu raspravu doći do mnogih informacija na temu: što sve matematičari rade u RBA?
Također, detaljnije im je predstavljen rad direkcija Upravljanja kreditnih rizika retail klijenata i Kontrole rizika.

Posjetitelji, uglavnom maturanti, imali su puno pitanja o načinu rada, regulaciji bankarskog poslovanja, kreditnim rizicima i mirovinskim fondovima, a neki su ostali i nakon predavanja kako bi saznali više o kolegijima na fakultetu koji bi ih mogli pripremiti za rad u financijskom sektoru.

Profesor Zvonko Iljazović, koji je bio zadužen za organizaciju predavanja na matematičkom odsjeku istaknuo je kako mu je predavanje bilo izrazito zanimljivo te da su posjetitelji pokazali veliki interes za navedu temu.

"Ovim predavanjem željeli smo otkriti mladim matematičarima što se sve izazovno krije iza vrata na kojim stoji natpis "financijska industrija" i potaknuti ih na razmišljanje da potencijalno pokušaju pronaći i sebe u tome svijetu. Drago mi je što smo ih uspjeti zainteresirati jer je pitanja s njihove strane bilo mnogo. Mogu zaključiti da je mlađim generacijama matematičara bankarski sektor izuzetno zanimljiv" poručio je Petar Jurišin.