PSD2 Open Banking

Pridružite nam se u unaprjeđivanju bankarstva!

PSD2 Open Banking

Pridružite nam se u unaprjeđivanju bankarstva!

Saznajte više

Općenito

 

Prva Direktiva o platnim uslugama (PSD1) stvorila je temeljni pravni okvir koji je definirao jednaka pravila za obradu platnih naloga u Europi. Međutim, daljnji razvoj u području plaćanja donio je nove usluge koje nisu bile regulirane ovom direktivom.

Druga Direktiva o platnim uslugama (PSD2), pojednostavila je novim pružateljima usluga platnog prometa ulazak na europsko tržište i donijela je pravila po kojima će ti subjekti moći pružati platne usluge krajnjim korisnicima.

Promjena u području pružanja platnih usluga je obveza pružanja pristupa odabranim uslugama takozvanim trećim stranama, putem API sučelja (Application Programming Interface). Nova API sučelja omogućuju zadavanje naloga za plaćanje ili dobivanje informacija o računu za plaćanje – naravno, ne bez suglasnosti klijenta.

TPP

 

TPP (eng. TPP - Third party provider) su pružatelji usluga platnog prometa treće strane. Ovlašteni su pružatelji mrežnih usluga koje su uvedene kao dio otvorenog bankarstva. Postoje izvan odnosa klijenta s bankom, ali mogu biti uključeni u transakcije koje klijent izvršava.

Novi propis EU PSD2 (Direktiva o platnim uslugama 2) donosi mogućnost TPP-ima da osmisle nova softverska rješenja koja pružaju dodatnu vrijednost klijentima banaka. Nakon ispunjavanja regulatornih zahtjeva i dobivanja licence za pružanje platnih usluga od strane nacionalnog regulatora, TPP može registrirati svoju organizaciju na našim testnim i produkcijskim portalima za razvojne programere kako bi konzumirali različite skupove API-ja.

Real API Developer Portal

 

Od 14. lipnja 2019. naš Real API Developer portal dostupan je na linku svim registriranim pružateljima usluga trećih strana.

Pozivamo vas da nam se pridružite u nastojanjima unaprjeđivanja bankarstva. Naš primarni cilj je zadovoljstvo klijenata. To želimo postići kombiniranjem ideja i iskustava trećih strana s odanošću  klijenata i stabilnošću Raiffeisenbank Austria d.d.

Kao član berlinske grupe, za regulatorni opseg koji slijedimo, u većini temeljnih dokumenata vezanih uz PSD2 API koristimo NextGenPSD2 dokumentaciju.

Ako trebate dodatnu informaciju ili imate općeniti upit možete nam ga proslijediti kroz Kontakt formu Real API Developer portala. U slučaju nadogradnje portala i privremene nedostupnosti, možete nam poslati e-poruku na adresu info@rba.hr ili psd2-open-banking@rba.hr.

Sandbox

 

Od 14. ožujka 2019. naš Sandbox, sigurno testno okruženje, dostupan je na linku svim registriranim pružateljima usluga trećih strana.

Pozivamo vas da nam se pridružite u nastojanjima unaprjeđivanja bankarstva. Naš primarni cilj je zadovoljstvo klijenata. To želimo postići kombiniranjem ideja i iskustava trećih strana s odanošću klijenata i stabilnošću Raiffeisenbank Austria d.d. 

Kao član berlinske grupe, za regulatorni opseg koji slijedimo, u većini temeljnih dokumenata vezanih uz PSD2 API koristimo NextGenPSD2 dokumentaciju.

Ako trebate dodatnu informaciju ili imate općeniti upit, možete nam ga poslati kroz Kontakt formu Sandbox portala. U slučaju nadogradnje portala i privremene nedostupnosti, možete nam poslati e-poruku na adresu info@rba.hr ili psd2-open-banking@rba.hr.

PSD2 dodatna dokumentacija

 

PSD2 dokumentacija zajednička svim hrvatskim bankama dostupna je na internetskim stranicama HUB-a