Sljedeći korak: Elevator Ventures

18.05.2018

Raiffeisen Bank International AG (RBI) osnovao je društvo za izravno ulaganje svoga kapitala u novoosnovana poduzeća pod nazivom Elevator Ventures.

 

Raiffeisen Bank International AG (RBI) osnovao je društvo za izravno ulaganje svoga kapitala u novoosnovana poduzeća (eng. corporate venture capital (CVC) company) pod nazivom Elevator Ventures. RBI će osigurati 25 milijuna eura ulagačkoga kapitala.

Elevator Venture zatvara kapitalni jaz
Elevator Ventures usredotočit će se na strateška izravna ulaganja u poduzeća financijskih tehnologija u naprednijoj fazi razvoja, suulaganja s investitorima partnerima i ulaganja u fondove rizičnoga kapitala (VC). Poduzeća financijskih tehnologija u naprednijoj fazi mlada su poduzeća iz financijskoga sektora utemeljena na tehnologiji koja su sa svojim proizvodima ili uslugama već prisutna na tržištu. Izrazom „u naprednijoj fazi razvoja“ opisuje se razlika između novoosnovanih poduzeća u ranijoj fazi razvoja i poduzeća u naprednijoj fazi koja su se već uspješno etablirala na tržištu. Cilj je ulaganja poduprijeti poduzeća financijskih tehnologija u naprednijoj fazi razvoja u daljnjem razvoju njihovih poslovnih modela. Zahvaljujući više od 30 godina stručnosti stečene u srednjoj i istočnoj Europi (SIE) te inovativnoj poslovnoj mreži koju ondje posjeduje, RBI može preuzeti aktivnu ulogu u pomaganju poduzećima financijskih tehnologija da se prošire u tu dinamičnu regiju.

Hannes Cizek, voditelj Digitalnoga bankarstva Grupe u RBI-ju, naglašava i važnost austrijskoga bankovnog tržišta: „U Austriji trenutačno vlada nedostatak kapitala za ulaganje u rast novoosnovanih poduzeća koja su već u naprednijoj fazi razvoja, stekla su početna tržišna iskustva i sada im je potreban kapital za  nastavak uspješnog rasta. Namjera je društva Elevator Ventures zatvoriti taj kapitalni jaz.“

Pritom, RBI za svojih 16,6 milijuna klijenata može ponuditi pristup najnovijim bankovnim proizvodima i uslugama. RBI očekuje da će imati koristi i od planiranoga suulaganja s investitorima partnerima te ulaganja u VC fondove.

Sljedeći korak u strategiji RBI-ja za inovacije
Nakon uspjela „Elevator Laba“, trenutačno najvećega programa za ubrzanje razvoja financijskih tehnologija u regiji SIE-a, za RBI je bio logičan korak aktivirati se i na strani ulaganja. Tako RBI sudionicima u programu ubrzanja razvoja financijskih tehnologija sada može ponuditi i  ulaganja te, zbog blizine ekosustavima financijske tehnologije, istodobno uložiti u osobito atraktivna poduzeća.

„Elevator Venture sljedeći je korak u našoj strategiji za inovacije za cijelu grupu“, govori predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl. „Vrlo skoro planiramo upotrijebiti Elevator Ventures za uspostavu početnih koraka s ciljem podupiranja inovativnih poslovnih modela i nove tehnologije.“

Glavni direktori društva-kćeri u 100%-tnome vlasništvu RBI-ja Elevator Ventures su Hannes Cizek (voditelj Digitalnoga bankarstva Grupe, RBI) i Thomas Muchar (voditelj Ulaganja u vlasnički kapital u Austriji, RBI).

Zainteresirana poduzeća financijskih tehnologija mogu se obratiti timu društva Elevator Ventures putem mrežne stranice www.elevator-ventures.com.

RBI svojim matičnim tržištem uz Austriju, u kojoj je vodeća institucija korporativnog i investicijskoga bankarstva, smatra i srednju i istočnu Europu (SIE). Banke kćeri pokrivaju 14 tržišta te regije. Osim toga, RBI Grupa obuhvaća i brojne pružatelje drugih financijskih usluga, primjerice u područjima leasinga, upravljanja imovinom, kao i spajanja i pripajanja društava (M&A).

Ukupno gledajući, usluge za 16,6 milijuna klijenata pruža oko 50.000 djelatnika putem više od 2.400 poslovnica, od kojih se većina nalazi u regiji SIE-a. Dionice RBI-ja uvrštene su na Bečku burzu. Austrijske regionalne Raiffeisen banke vlasnice su oko 58,8 posto dionica, dok je ostatak distribuiran javnosti. U okviru austrijske bankovne grupacije Raiffeisen, RBI služi kao središnja institucija regionalnih Raiffeisen banaka i drugih pridruženih kreditnih institucija te im u toj ulozi pruža važne usluge.

Za dodatne informacije slobodno se obratite:

Ingrid Krenn-Ditz (+43-1-71 707-6055, ingrid.krenn-ditz@rbinternational.com) ili

Christofu Danzu (+43-1707-1930, christof.danz@rbinternational.com)

www.rbinternational.com | www.elevator-lab.com | www.elevator-ventures.com