RBA i Ku-Kuc zajedno u projektu „Pričaj mi“

03.01.2018

RBA je donirala 100 Ku-Kuc kutija djeci i mladima u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Klinici za pedijatriju KBC Sestre Milosrdnice, SOS Dječjem selu Hrvatska i domu Duga.

 

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) ovih je dana donirala 100 Ku-Kuc kutija djeci i mladima u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Klinici za pedijatriju KBC Sestre Milosrdnice, SOS Dječjem selu Hrvatska i domu Duga, u sklopu projekta „Pričaj mi“.

Kako je sve počelo?
Mlade psihologinje Ana Mužak, Antonia Ćosić i Katarina Lončarić, su prije pet godina, još kao studentice, počele volontirati u Klaićevoj bolnici u Zagrebu. Svakog tjedna odlazile su na Odjel za onkologiju i hematologiju te pomoću lutaka i paravana pričale priče djeci koja su dugo hospitalizirana.

Bilo je to pravo malo kazalište koje je pokazalo koliki utjecaj priča ima u bolničkom okruženju: podiže raspoloženje djece, daje im priliku da se odmaknu od bolničke svakodnevice, daje im kvalitetan sadržaj za igru, odmiče ih od prekomjernog gledanja televizije te im daje priliku da se poistovjete s likovima koji su hrabri i snažni. Uz priče, one su stavljale osmijehe gdje su prije bile suze na dječjim licima. Njihov požrtvovni rad ubrzo je postao volonterski projekt koji i dan danas djeluje i živi –  u njemu sudjeluje 19 studenata koji svakog tjedna volontiraju na dječjim odjelima triju bolnica u Zagrebu. U međuvremenu su Mužak, Ćosić i Lončarić osnovale i udrugu Centar za psihološku podršku i razvoj „Pričaj mi“ koja je nositelj projekta, i koju ponosno vode.

Priča o "Ku-kuc" kutiji
Kroz kontinuirani rad mlade psihologinje su primijetile da djeca i odrasli u bolnicama, ali i izvan njih, često ne znaju kako bi provodili zajedničko vrijeme. Današnji užurbani način života sve ih više razdvaja. Djeca su danas puno otuđenija od svojih vršnjaka i obitelji nego prije i često nemaju priliku za bezbrižnu igru, dok su djeca koja se ne igraju tužna djeca. Psihologinje smatraju da je to problem današnjeg društva.
Potaknute tim činjenicama te obogaćene iskustvom u radu s djecom i znanjima iz područja dječje razvojne psihologije, početkom 2016. godine osmislile su nešto posve novo i drukčije – kutiju u kojoj se nalazi priča i različiti materijali koji potiču igru, zajedničko provođenje vremena, kreativnost i učenje.

Kutiju su nazvali „Ku-kuc! Priča je unutra“. Prijavili su se na tromjesečni program Impact Inkubator gdje su pomoću stručnjaka iz različitih područja razvijale svoju ideju. U tom su se razdoblju pomoću prototipa „Ku-kuc“ kutije igrale s mnogom djecom. Njihov osmijeh na licu dao im je znak da su na dobrom putu. Zatim su „Ku-kuc“ kutiju pokazali i roditeljima. Kroz razgovor s njima doznali su kako imaju malo vremena i još manje ideja u svakodnevici za provođenje vremena s djecom te da je kutija ono za čim čeznu – daje im ideje, materijale i podršku. Na kraju ovog inkubacijskog programa Impact Huba Zagreb osvojile su nagradu „UniCredit Foundation Award“, a „Ku-kuc“ kutija proglašena je jednom od tri najbolje društveno-poduzetničke ideje u Hrvatskoj.

Zašto „Ku-kuc“ kutija?
„Naša je želja da svako dijete dobije priliku zaviriti u „Ku-kuc“ kutiju i u njoj pronaći svoju vlastitu priču. Vjerujemo da kutija mora pokucati na vrata svih bolnica, vrtića i obitelji jer daje konkretne ideje i materijale za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena djece i odraslih, zatim vraća izvornost i autentičnost igre, te daje alternativu pasivnim načinima provođenja slobodnog vremena, poput gledanja televizije, računala ili mobitela. Također, kutija daje priliku za kreiranje posebnih načina igranja svake obitelji i pomaže u stvaranju poticajne i motivirajuće okoline te na vrlo zanimljiv i osoban način podučava o svakodnevnim izazovima roditeljstva. Isto tako pridonosi izgradnji emocionalne povezanosti te komunikacije djece i roditelja, potiče kreativnost, maštu, i izgradnju samopouzdanja kod djeteta te na kraju pruža i puno razloga za smijeh, veselje i zabavu, ali i stvara uspomene“, zaključile su Mužak, Ćosić i Lončarić. 

Sadržaj "Ku-kuc" kutije
„Ku-kuc! Priča je unutra“ je namijenjena djeci u dobi od 3 do 7 godina i odraslima, a njezin sadržaj čine:

• Knjižica s problemskom pričom za djecu i savjetima za odrasle: primjerima i uputama za rješavanje konfliktnih ili teških situacija, prijedlozima za korištenje lutaka kroz igru i uputama za izradu vlastitih predmeta
• Sedam lutaka izrađenih od filca i pamuka (izrađuje udruga Kamensko)
• Drveni okvir, tri lista papira, komad špage, 12 drvenih kvačica – za izradu obiteljskog stabla
• Tri drvena stalka, komad moosgumi materijala – za izradu štambilja.

Zašto je Raiffeisen banka podržala projekt „Ku-kuc! priča je unutra“
Djeca koja se igraju su sretna djeca. Vizija ovih mladih psihologinja je da se igra vrati na prvo mjesto u životu djeteta – točno tamo gdje i pripada. „Ku-kuc“ kutija je prvi didaktički proizvod u Hrvatskoj i šire, koji na jednom mjestu pruža ideju za igru na poseban način – uz pomoć priče, lutaka i popratnih materijala. Kupnjom ove kutije stvara se okolina u kojoj djeca imaju priliku uživati u igri koja potiče maštu, kreativnost, kao i cjelokupni psiho-socijalni razvoj.

Dodatno, u proizvodnji „Ku-kuc“ kutije sudjeluje udruga Kamensko koja proizvodi lutke i materijale od tkanine. Kupnjom „Ku-kuc“ kutije podržava se rad te udruge i krojačica koje se iz dana u dan bore za vlastito radno mjesto. Također, podržavajući ovu kampanju omogućujemo da se projekt izvođenja predstava za hospitaliziranu djecu širi na bolnice u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.