Michael Georg Müller panelist na Danu velikih planova

27.09.2017

Michael Georg Müller sudjelovao je na Okruglom stolu „Prognoze za 2018. – Prilike i opasnosti“ na konferenciji „Dan velikih planova“ u organizaciji poslovnog tjednika Lider.  

 

Michael Georg Müller, predsjednik Uprave RBA, sudjelovao je na Okruglom stolu „Prognoze za 2018. – Prilike i opasnosti“ na konferenciji „Dan velikih planova“ u organizaciji poslovnog tjednika Lider. 

Na danas održanoj, već tradicionalnoj konferenciji koja okuplja gospodarstvenike, ekonomiste, bankare, političare i medije, predstavljeni su planovi i očekivanja za sljedeću poslovnu godinu nekih od najvećih i najpropulzivnijih industrija i poduzeća u Hrvatskoj. Zaključci od strane čelnika poduzeća poslužili su kao svojevrsni uvod u panel raspravu, u kojoj su sudjelovali: Michael Georg Müller (RBA), Ivan Čulo (Hrvatska pošta), Kristina Ercegović (Business Café), Jean-Pierre Mesić (Renault Nissan Adriatic), Ivan Mrvoš (Include) i Boris Žgomba (Uniline) te moderatorica Gordana Gelenčer (Informer – Nova TV).

Najzanimljivije teme na panelu bile su digitalizacija poslovanja, poslovanje izvozničkih poduzeća te stvaranje konkurentnijeg okruženja za domaća poduzeća. Osim predstavljanja planova Raiffeisen banke za predstojeće poslovno razdoblje, Michael Georg Müller prokomentirao je i aktualne teme.

„Vjerujem u nastavak započetog gospodarskog rasta i oporavka izvoznih aktivnosti, a uvjerenja sam da će se to nastaviti na krilima još jedne uspješne turističke sezone. Dobivamo signale da se investicijski ciklus ponovno polako pokreće, što svakako ulijeva nadu za poticaj rasta gospodarstva u cjelini. Naime, zbog ekspanzivne monetarne politike ECB-a snižena je cijena financiranja za relativno visoko zaduženo gospodarstvo, čime se povećava raspoloživi dohodak za investicije i potrošnju. Također, u uvjetima visoke likvidnosti na financijskom tržištu poboljšava se naplata potraživanja u sektoru poduzeća, što potiče na optimizam i nove investicije. Poduzetnici u Hrvatskoj postupno pozitivno mijenjaju svoje ponašanje u postrecesijskom razdoblju, no  i dalje nam je potrebna doza zdravog optimizma, pri čemu su banke uvijek spremne financijskih podržati kvalitetne projekte“.

Zaključak Okruglog stola o tome što nam je potrebno za poticanje gospodarstva su: optimizam poduzetnika, strukturne reforme javnog sektora, digitalizacija javne uprave, strateško planiranje uz olakšane uvjete poslovanja, poticanje izvozništva. Svi okupljeni panelisti su zaključili kako je pred nama povoljno razdoblje za investiranje, te da je potrebno iskoristiti ga što kvalitetnije.