Tjedan započeo snažnijom kunom u odnosu na euro

30.03.2021

Nakon početnih razina od 7,575 kuna za euro, tečaj EUR/HRK je blago pao na razine od 7,572 kuna za euro, pod utjecajem blago povećane ponude sa strane bankarskog sektora dok je korporativna potražnja izostala. 

 

Tjedan je započeo blagom aprecijacijom domaće valute u odnosu na euro. Nakon početnih razina od 7,575 kuna za euro, tečaj EUR/HRK je blago pao na razine od 7,572 kuna za euro, pod utjecajem blago povećane ponude sa strane bankarskog sektora dok je korporativna potražnja izostala.

Na svjetskom deviznom tržištu tjedan je započeo nastavkom aprecijacijskih pritisaka američkog dolara u odnosu na euro. Pri tome, tečaj EUR/USD kretao se ispod razine od 1,18 dolara za euro. Rastuća inflacijska očekivanja uz rast dinamike cijepljenja u SAD-u podržali su snažniji dolar. Makroekonomski kalendar EU-a ovog ponedjeljka nije imao što ponuditi, dok je u SAD-u objavljen pokazatelj Dallas Feda za ožujak, zabilježivši iznadočekivanu izvedbu. U današnjem fokusu su objave potrošačkih cijena u Njemačkoj za ožujak.

Prema podacima s Bloomberga, tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,1764, EUR/GBP 0,8540, EUR/CHF 1,1052, EUR/JPY 129,35.