RBA sponzor konferencije "Public sector economics"

14.10.2016

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja u Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) otvorila je današnju konferenciju "Public sector economics", koju je organizirao Institut za javne financije u suradnji s Friedrich Ebert Zakladom.

 

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja u Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) otvorila je današnju konferenciju "Public sector economics", koju je organizirao Institut za javne financije u suradnji s Friedrich Ebert Zakladom. Konferencija traje dva dana, a program se sastoji od izlaganja vrsnih stručnjaka iz područja financija kao i predstavnika vodećih europskih sveučilišta i instituta.

U pozdravnom govoru Zrinka Živković Matijević istaknula je: "Raiffeisen banka prepoznala je vrijednost ove konferencije jer su rasprave i moguće koristi u provedbi politike javnog sektora nešto što potičemo i snažno se za to zalažemo. Pri tome ne smijemo zaboraviti važnost razmatranja uloge i funkcioniranja javnog sektora od strane stručnjaka. Naime, efikasnost javnog sektora od ključne je važnosti za održivost i stabilnost gospodarskog rasta. Osvrnula se i na konačan cilj konferencije - funkcioniranje javnog sektora u odnosu na makro i mikroekonomske politike te da će uspješnom rezultatu svakako pridonijeti okupljanje stručnjaka i znanstvenika iz privatnog i javnog sektora na jednom mjestu."

Pozdravne govore održali su redom i Katarina Ott, direktorica Instituta za javne financije, Max Brändle, predsjednik Friedrich Ebert Zaklade, Zdravko Marić, ministar financija i Manica Hauptman, predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj. U svojim izlaganjima najviše su se osvrnuli na nedovoljno pridavanje važnosti akademskom sektoru koji može i mora pridonijeti trenutačnoj financijskoj situaciji u Hrvatskoj s obzirom da su javne financije pred velikim izazovom, te se zajedničkim naporima struke i vlasti može doći do stabilizacije i smanjenja javnog duga. Predstavnica Europske komisije kratko je izložila trenutačnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi i najavila smjernice koje će službeno Vlada primiti sredinom studenog.

Nakon uvodnog dijela, započela su izlaganja koja su u ova dva dana podijeljena na tri osnovne cjeline: problemi makro fiskalne politike, oporezivanje i transparentnost u javnim financijama. Zaključci konferencije, kao i najvažnije poruke predavanja objavit će se u slijedećem broju akademskog časopisa Instituta, koji ove godine slavi svoju 40. obljetnicu.