Dom "Duga Zagreb" obilježio 10. obljetnicu savjetovališta za djecu i odrasle žrtve

25.11.2015

Dom "Duga Zagreb" obilježio je 23. studenoga 10. obljetnicu savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskoga nasilja u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 

Dom "Duga Zagreb" obilježio je 23. studenoga 10. obljetnicu savjetovališta za djecu i odrasle žrtve obiteljskoga nasilja u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U dvorani hotela "Palace" okupili su se predstavnici državnih i lokalnih službi koje su u neposrednom kontaktu s djelatnicima i korisnicima Doma, te donatori i mediji koji prate ovaj projekt od njegovoga početka. Umjesto službenoga programa i govora, namjera predstavnika Doma Duga bila je dodatno razviti i podići svijest o nasilju koje se dešava oko nas, u našoj neposrednoj okolini. Prikazane su poražavajuće statistike različitih oblika nasilja nad ženama, muškarcima i djecom, kao i svjedočanstva žrtava. Tema o kojoj se razgovaralo je izuzetno teška i ostavila je na prisutne jak dojam. Ono što je ključno u ovoj priči je da, bez obzira što smo skloni pozitivnim i lijepim stvarima, od teških situacija ne treba okretati glavu, već smoći snage, hrabrosti i odlučnosti da pomognemo sebi i/ili drugima. Napor koji je potreban da bi se ojačala svijest je golem, no svi predstavnici institucija i društva u cjelini, trebaju davati daljnju podršku.

Raiffeisen banka i Zaklada H. STEPIC CEE CHARITY prepoznali su vrijednosti ovoga projekta, te su osigurali financijska sredstva za provedbu organizirane skrbi za djecu žrtava nasilja u obitelji koje su smješteni u Domu Duga, kako bi majke mogle nesmetano raditi ili odlaziti na edukaciju potrebnu za zapošljavanje. Zakladu je osnovao dr. Herbert Stepic 2006. godine, a njezina je svrha pružanje pomoći ugroženoj djeci, zapostavljenim adolescentima i ženama na području SIE regije. Pruža se pomoć korisnicima u stjecanju samostalnosti, te istovremeno provode kvalitetni i održivi projekti u suradnji sa snažnim partnerima.

Raiffeisen banka i Zaklada H. STEPIC CEE CHARITY ponosni su na Dom Dugu, na sve predstavnike i djelatnike Doma Duga koji su dio cjeline koja žrtvama nasilja pomaže pokazati da postoji bolja budućnost i dijeli znanja, te ih hrabri da u nju iskorače.