Boranka

Donirano šest tisuća sadnica

Boranka

Donirano šest tisuća sadnica

Saznajte više

Pozdravite projekt Boranka

 

Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Gorskom službom spašavanja pokrenuo je najveću do sada akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu Boranka. U 2019. godini RBA je bila glavni sponzor Boranke te je uputila 120 djelatnika koji su kroz tri vikenda volontirali na području Dalmacije. Ukupno je donirano 6 tisuća sadnica.

Što je Boranka?

 

Boranka je krenula kao odgovor na strašne požare koji su prije dvije godine opustošili Dalmaciju i uništili desetke tisuća hektara šuma, ostavivši iza sebe samo crna zgarišta. Kod tako velikih prirodnih katastrofa gotovo je nemoguće da se priroda može sama obnoviti i Savez izviđača Hrvatska u suradnji s Hrvatskim šumama i Gorskom službom spašavanja odlučili su djelovati i pokušati vratiti barem dio zelenila prirodi. Organizirali su volontere i sponzore te krenuli u akciju. U zadnjih godinu dana u kampanji je sudjelovalo više od 5500 ljudi koji su posadili više od 50.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Također, u sklopu kampanje, od ostataka izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji napravljene su bojice, tzv. Boralice.

Cilj

 

Kroz volonterski angažman, uključivanje lokalne zajednice, sponzora i društveno odgovornih kompanija zazeleniti požarom opustošena područja Dalmacije.