Ukupni depoziti krajem veljače 260,8 mlrd. Kuna

21.04.2017

Podaci HNB-a pokazuju kako su ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem veljače iznosili su 260,8 mlrd. kuna.

 

Podaci HNB-a pokazuju kako su ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem veljače iznosili su 260,8 mlrd. kuna. Premda su na mjesečnoj razini zabilježili pad od 1,5 mlrd. kuna (odnosno 0,6% u odnosu na siječanj) ukupni depoziti u veljači nastavili su s trendom rasta na godišnjoj razini te su u usporedbi s istim mjesecom lani viši za gotovo 7 mlrd. kuna ili 2,7%.
Mjesečnom padu ukupnih depozita u najvećoj mjeri pridonio je pad valutnih štednih i oročenih depozita koji su se koncem veljače spustili do razine 164,9 mlrd. kuna što je za 2,1 mlrd. kuna manje u odnosu na siječanj (mjesečni pad od 1,3%). Istovremeno su na godišnjoj razini zabilježili pad od 5,1 mlrd. kuna (3%). S druge strane, ukupni kunski štedni i oročeni depoziti koncem veljače iznosili su 35,5 mlrd. kuna zabilježivši mjesečni pad od 0,5% uz rast od 0,3% na godišnjoj razini.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80% ukupnih depozita krajem promatranog mjeseca zabilježili su pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako su u odnosu na siječanj niži za 1,6 mlrd. kuna (1%) te su i trinaesti mjesec zaredom zabilježili pad na godišnjoj razini (za 5,8 mlrd. kuna odnosno 3,4%). 

Obzirom da devizni depoziti čine oko 82% ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u veljači za 2,4% na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.


 
IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI