U Galeriji Klovićevi dvori predstavljena najiščekivanija izložba godine

07.02.2017

Predstavljeno skoro otvorenje najznačajnije izložbe ove godine, „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900", čiji je generalni sponzor i partner Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA).

 

Danas je na konferenciji za medije, održanoj u Galeriji Klovićevi dvori, službeno predstavljeno skoro otvorenje najznačajnije izložbe ove godine, pod nazivom „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900", čiji je generalni sponzor i partner Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA).

Veliki interes javnosti privlači izložba koja će prvi put predstaviti djela poznatih hrvatskih i austrijskih umjetnika secesije, a na konferenciji za medije ekskluzivno su predstavljena djela najpoznatijeg austrijskog umjetnika – Gustava Klimta. Uz Klimta, čija se najveća zbirka čuva u bečkom muzeju Belvedere i čija se djela jako rijetko mogu vidjeti izvan Beča, najveću pažnju javnosti privlače rijetko viđena djela hrvatskih umjetnika secesije: Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Tomislava Krizmana, Slave Raškaj i brojnih drugih.

Kako se 2017. godine obilježava Godina hrvatsko-austrijske kulture, RBA je među prvima prepoznala važnost projekta te podržala ovu izložbu. Na ekskluzivnom predstavljanju izložbe, Ivan Žižić, član Uprave RBA, izjavio je: "Raiffeisen banka ponosna je što ima priliku biti glavni sponzor ovakvom važnom kulturnom događaju. Godina kulture između Austrije i Hrvatske je pred nama te smatram da je upravo ova izložba pravi odabir za njeno svečano otvorenje. Austriju i Hrvatsku veže zajednička povijest i kultura te nam je velika čast i zadovoljstvo biti dio ovog projekta. Na ovaj ćemo način podržati i aktivno sudjelovati u očuvanju vrijedne ostavštine najvećih umjetnika ovih prostora", zaključio je Žižić.

„Uz podudarnosti dviju kultura ova izložba ukazat će i na specifičnosti domaće likovne umjetnosti u odnosu na likovnost austro-ugarske prijestolnice. Kako je muza Alma Mahler usporediva s miljenicom zagrebačke publike Ljerkom Šram? Na koji je način Beč doživio Dalmatinac Vlaho Bukovac? Što je pridonijelo velikom uspjehu Ivana Meštrovića te kako su njegove skulpture nastale u Beču odražavale jednake tjeskobe razdoblja kao i Klimtove slike? Ukazat će se na snažne veze, do sad neprimjetne podudarnosti, razriješit će se dileme međusobnih utjecaja te, kao što to i priliči velikim projektima poput ovog, ukazati na vrijednosti hrvatske likovne baštine u kontekstu europske kulture", izjavila je Petra Vugrinec, autorica i kustosica izložbe.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena, a u četvrtak, 09. veljače svečano će je otvoriti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, te će biti otvorena za javnost do 7. svibnja 2017. godine.