Sudjelovali smo u stvaranju te na predstavljanju nove ESG platforme HROK-a

23.04.2024

Na dan planeta Zemlje, prigodno smo prisustvovali predstavljanju nove ESG platforme koja sadrži jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju. Sudjelovali smo i u stvaranju platforme, zajedno s drugim članicama Hrvatske udruge banaka i Hrvatskim registrom obveza po kreditima.

 

Nova ESG platforma stvorena je kako bi olakšala nefinancijsko izvještavanje pravnim subjektima, neovisno o njihovoj veličini, potpuno digitalno i bez naknade. Putem navedene platforme, bit će moguće ispuniti upitnik od 87 osnovnih pitanja, dodatnih pitanja ovisno o odgovorima na osnovna te pitanjima ovisnima o industriji poduzeća, na temelju kojih će se kreirati izvještaj.

Kako banke kreću s korištenjem ESG izvještaja u kreditnim procesima, nova je platforma između ostalog namijenjena poduzetnicima kako bi jednostavnije ujedinili podatke potrebne za izvještavanje o održivosti poduzeća. Poduzetnici će rezultate istog upitnika s platforme moći koristiti u više banaka, odnosno neće imati obvezu ispunjavati različite upitnike, objasnila je direktorica HUB-a Tamara Perko.

Velika poduzeća od javnog interesa s 500 ili više zaposlenih već će iduće godine biti dužni objaviti izvješća o održivosti prema EU standardima za 2024. godinu. Godinu nakon će ista dužnost zadesiti ostale poduzetnike na burzi, a sve ostale pravne osobe imaju mogućnost popuniti upitnik ako to žele ili ako ih banke to traže, unatoč tome što nisu obvezni isto napraviti prema EU standardima.