SEE Link i RBI ulaze u strateško partnerstvo

26.06.2018

Operativni centar za usluge vrijednosnih papira RBI Grupe pružat će infrastrukturu poslije trgovanja za poslove trgovanja na SEE Linku.

 

SEE Link, zajednička trgovinska platforma trenutačno sedam burza iz jugoistočne Europe (JIE), namjerava uvesti inovativno rješenje za namiru prekograničnih transakcija koje je razvio Raiffeisen Bank International (RBI) sa sjedištem u Beču. S tim ciljem jučer su predstavnici osnivača te platforme, Zagrebačke burze, Bugarske burze i Makedonske burze, te samo društvo SEE Link sa sjedištem u Skopju s RBI-jem u Beču potpisali Memorandum o razumijevanju.

„RBI je izuzetno zainteresiran za povećanje aktivnosti na burzama jugoistočne Europe i stoga je pozdravio osnivanje SEE Linka 2014. godine. Sretni smo što ovoj platformi možemo pružiti svoje rješenje za namiru i druge usluge u vezi s imovinom. Tako će članovi burza sudionica ubuduće moći trgovati i namirivati transakcije izvršene putem SEE Linka. Osim toga, putem GSS operativnoga centra našim će se međunarodnim klijentima omogućiti lagan pristup dotičnim tržištima“, pojasnio je Attila Szalay-Berzevitzy, direktor Operativnoga centra za usluge vrijednosnih papira RBI Grupe (GSS operativni centar).

GSS operativni centar RBI-ja pružat će usluge namire za transakcije izvršene putem SEE Linka. RBI je među vodećim bankama skrbnicim srednje i istočne Europe i već se povezao s deset središnjih depozitorija vrijednosnih papira u deset država regije kako bi svojim klijentima olakšao pristup tim tržištima. Zahvaljujući njegovu jedinstvenom rješenju, SEE Link je u mogućnosti svladati izazove namire i drugih usluga u vezi s imovinom zbog različitosti valuta i zakonodavstava država sudionica.

„Ovaj Memorandum o razumijevanju utire put vrlo važnomu dodatnom dijelu slagalice naše regionalne infrastrukture za usmjeravanje naloga. Veoma nam je drago što će RBI sudionicima na regionalnom tržištu, osim sadašnje strukture, u budućnosti ponuditi i svoje usluge. Vjerujemo da će to olakšati izazovan postupak prekogranične namire u regiji JIE-a, a i da će dodatno privući nove ulagatelje izvan nje“, riječi su Ivana Sterieva, predsjednika Nadzornog odbora društva SEE Link i predsjednika Uprave Makedonske burze.

SEE Link podupire Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) putem bespovratnih sredstava za uspostavu elektroničkoga sustava za usmjeravanje naloga. Zadovoljan zbog potpisivanja memoranduma o razumijevanju Hannes Takacs, direktor za razvoj ECM-a i CMI-ja u EBRD-u, izjavio je: „Potrebni su pojačani napori za poticanje regionalne suradnje, konsolidacije i usklađenja tržišta kapitala u regiji. EBRD već bilježi napredak u nekim od tih pitanja, kao što su podrška uspostavi SEE Linka kao poveznice za prekogranično trgovanje. Povezivanje regionalnih burza putem usmjeravanja naloga prvi je korak prema regionalnoj integraciji tržišta vrijednosnih papira. Osim toga, unaprjeđenje pristupa tržištu i njegove učinkovitosti nužno je za povećanje baze ulagatelja. Inicijativu koju su pokrenule burze članice SEE Linka i RBI smatramo važnim korakom za poboljšanje prekograničnih usluga poslije trgovanja i za snažniju regionalnu suradnju.“
 

* * * * *

 

Više o RBI-ju

RBI je vodeći pružatelj usluga u vezi s vrijednosnim papirima u srednjoj i istočnoj Europi (SIE). Pokriva 19 tržišta te usluge skrbništva pruža za klijentske portfelje vrijedne 220 milijarda eura. RBI djeluje kao globalna skrbnička institucija za institucionalne ulagatelje iz SIE-a, ali i kao podskrbnik za strane posrednike koji posluju u toj regiji.