RBI objavio financijskotehnološki atlas SIE-a

25.04.2019

Tom se publikacijom prvi put pruža detaljan uvid u 19 financijskotehnoloških ekosustava u regiji.

 

Raiffeisen Bank International (RBI) danas je objavio svoj financijskotehnološki atlas srednje i istočne Europe (SIE). Tom se publikacijom prvi put pruža detaljan uvid u 19 financijskotehnoloških ekosustava u regiji. U atlasu se daje pregled veličine ekosustava te se prepoznaju najveća financijskotehnološka poduzeća SIE-a i njihovi najveći ulagači. Osim toga, u stručnim se člancima predstavljaju značajke po pojedinim zemljama. Atlas se besplatno može preuzeti na www.fintechatlas.com.

Na predstavljanju atlasa je voditelj Strategije i inovacija Grupe Hannes Cizek istaknuo potencijal srednje i istočne Europe za financijskotehnološka poduzeća: „To je tržište s 200 milijuna klasičnih klijenata banaka i 150 milijuna klijenata koji se služe digitalnim uslugama. Za svega nekoliko godina broj klijenata koji se služe digitalnim uslugama porast će na 170 milijuna. RBI je svoju ulogu uvijek vidio u građenju mostova između zapadne Europe i SIE-a, a volio bi tu ulogu imati i u digitalnoj transformaciji bankovnog poslovanja u SIE-u.“

Zahvaljujući svojem programu partnerstva s financijskotehnološkim poduzećima pod nazivom „Elevator Lab“, RBI je važan promicatelj financijskotehnoloških ekosustava u SIE-u. „Posljednjih godina izgradili smo brojna znanja kroz ‘Elevator Lab’, koji je ugrađen u atlas“, izjavio je Cizek.

U ovom trenutku u regiji SIE-a postoji oko 1100 financijskotehnoloških poduzeća, na koje odlazi oko 5 posto ukupnog europskog financiranja za financijskotehnološka poduzeća. Prosječna stopa godišnjeg rasta kumulativnog financiranja putem vlasničkog kapitala u protekle dvije godine iznosila je oko 13 posto. Udio financiranja u krugovima poznatima kao serija A i serija B znatno se povećao, što govori o sve većoj zrelosti financijskotehnoloških poduzeća u SIE-u. U 2017. se na seriju A i seriju B financiranja odnosilo 45 posto ukupnog financiranja putem vlasničkog kapitala da bi taj udio u 2018. porastao na 75 posto. Tri najveća „rasadnika“ financijskotehnoloških poduzeća u smislu kumulativnog financiranja putem vlasničkog kapitala su Rusija, Češka Republika i Poljska.

„U Srednjoj i Istočnoj Europi postoji već devet inovacijskih središta i pet područja posebnog regulatornog režima za njihovo poticanje (eng. regulatory sandbox), što je znatno više nego u zapadnoj Europi. Brojne su vlade i regulatorna tijela poduzela opsežne mjere za promicanje svojih financijskotehnoloških ekosustava, što će donijeti ploda u godinama koje dolaze“, objasnio je Cizek.

RBI svojim matičnim tržištem uz Austriju, u kojoj je vodeća institucija korporativnog i investicijskoga bankarstva, smatra i srednju i istočnu Europu (SIE). Banke kćeri pokrivaju 13 tržišta te regije. Osim toga, RBI Grupa obuhvaća i brojne pružatelje drugih financijskih usluga, primjerice u područjima leasinga, upravljanja imovinom, kao i spajanja i pripajanja društava (M&A).

Usluge za 16,1 milijuna klijenata pruža oko 47 000 djelatnika putem više od 2100 poslovnica, od kojih se velika većina nalazi u regiji SIE-a. Dionice RBI-ja uvrštene su na Bečku burzu. Austrijske regionalne Raiffeisen banke vlasnice su oko 58,8 posto dionica, dok je ostatak distribuiran javnosti. U sklopu austrijske bankovne grupacije Raiffeisen, RBI služi kao središnja institucija regionalnih Raiffeisen banaka i drugih pridruženih kreditnih institucija.

Za dodatne informacije slobodno se obratite:

Ingrid Krenn-Ditz (+43-1-71 707-6055, ingrid.krenn-ditz@rbinternational.com) ili
Christofu Danzu (+43-1707-1930, christof.danz@rbinternational.com)
http://www.rbinternational.com