RBA prepoznala poduzetnice kao generatore budućeg rasta

23.10.2018

Središnje mjesto eventa imala je panel diskusija na temu „Uspješne poduzetničke priče – što je potrebno za uspjeh poduzetnice u Hrvatskoj“, na kojoj je predstavnica RBA bila Nataša Mlakar.

 

Nataša Mlakar, direktorica Razvoja financijskih proizvoda u poslovanju s gospodarstvom, sudjelovala je kao panelistica na konferenciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) – „Women in Business – engine for growth“, čija su središnja tema bile žene u poduzetništvu u ulozi pokretača rasta gospodarstva.

EBRD u ulozi domaćina konferencije ponovno je okupio glavne dionike - žene poduzetnice koje iza sebe imaju afirmirane poslovne priče. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici bankarskog sektora, koji svojim komercijalnim ponudama nadopunjuju nefinancijsku podršku klijenticama koju pruža EBRD. Tradicionalno, pregled EBRD-ovog Programa za poduzetnice predstavila je Višnja Mrakovčić Supek, Principal Manager, EBRD Advice for Small Business Croatia.

Glavne teme ove konferencije predstavile su: Nadia Petkova, SME Finance & Drvelopment, Regional Network Director (EBRD), zatim Ana Mandac, pomoćnica ministra (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), Vanessa I.P. Shih, Chief of Mission (Taipei Economic and Cultural Office u Austriji) te Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH. Ključne poruke izlagateljica su činjenice da se žene u businessu općenito, pa i poduzetništvu, još uvijek susreću s brojim “tradicionalnim” problemima, te da se iste trebaju promatrati kao izazovi koji se nadvladavaju kada se iskoristi puni potencijal koji se posjeduje, te da je svaka aktualizacija te teme od izuzetne važnosti.

Priču o poslovnom uspjehu izložila je Dorotea Effebberger, predsjednica Uprave Tahografa. Iz vrlo interesantnog i inspirativnog izlaganja izdvajamo naglasak na komplementarnosti onoga što u business donose muškarci i žene, zatim na osvještavanje da ego i nesuradljivost uzrokuju eroziju vrijednosti na svakoj razini, te da svi imaju slobodu i odgovornost kreirati svoje poslovno okruženje i da se u tom kontekstu razmisli o svakodnevnim izborima i odlukama.

Središnje mjesto eventa imala je panel diskusija na temu „Uspješne poduzetničke priče – što je potrebno za uspjeh poduzetnice u Hrvatskoj“, na kojoj je predstavnica RBA bila Nataša Mlakar. Iz njezinog izlaganja, naglasak stavljamo na sljedeće izjave: “Da ste me 2015. godine, kada smo pokretali ovu inicijativu, pitali ima li razlike u pristupu poduzetnicima i poduzetnicama, rekla bih da je kredit – kredit. Međutim, iskustvo koje smo stekli tijekom proteklog razdoblja, pokazalo nam je da su žene opreznije pri odlukama o financiranju, da su spremnije tražiti savjet i poslušati ga, kritičnije su prema sebi u ulozi poduzetnice, lojalnije su i spremnije preporučiti drugima svoja pozitivna iskustva. S obzirom da smo prva banka na tržištu koja je prepoznala važnost ženskog poduzetništva i da smo vrlo pažljivo radili na sinergijskoj ponudi proizvoda, možemo se pohvaliti vrlo dobrim rezultatima u plasmanu kreditne linije i zdravim portfeljem. RBA je doista prepoznata kao banka za žene poduzetnice; na edukativnim radionicama koje organiziramo za naše klijentice dobivamo izvrsnu atmosferu, angažiranost i feedback sudionica, što nas izuzetno raduje i čini nas ponosnima”, zaključuje Mlakar.

Uz Mlakar, ostale sudionice panela bile su: Vlasta Pojatina (Olival, direktorica), Romana Ilić (3LHD, direktorica), Gordana Nikolić (Visoka poslovna škola PAR, dekanica) i Sanja Obradović (HPB, direktorica Direkcije podrške poslovanju), dok je moderatorica panel rasprave bila Anita Bilić.

Konferenciju je zatvorila Nadia Petkova rekavši kako smo današnjim sadržajem uspješno aktualizirali izazove koji su pred nama kao i motivacijske čimbenike. Ženama poduzetnicama je poručila kako trebaju biti uporne i tvrdoglave u svojim nastojanjima i potrebi da se dokažu u zahtjevnom okruženju. Na samom kraju najavila je priključivanje Hrvatske Advisory HUB-u koji je već aktualan u Bugarskoj, Rumunjskoj i Grčkoj, a obuhvatit će savjetovanje SME segmenta u cijelosti.