RBA i Centar za Audiodeskripciju omogućili predstave za slijepe osobe

22.12.2017

RBA je ove donirala Centar za Audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom.

 

(Foto: Frane Pamić)

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) ove je godine donirala Centar za Audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, te na taj način omogućila održavanje deset prilagođenih predstava za osobe s invaliditetom u 2017. i 2018. godini, u sklopu projekta „Kultura za sve!“. 

Osim što je RBA ovom donacijom omogućila prilagodbu deset kazališnih predstava gradskog dramskog kazališta Gavella u sezoni 2017-2018 kroz izradu audiodeskripcije (naracije za slijepe), omogućen je samostalni odlazak osobama oštećenog vida na prilagođene kazališne predstave gradskog dramskog kazališta Gavella neovisno o predstavi koja se izvodi, te osvještavanje potrebe za prilagodbom kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom, kao i njihovo ravnopravno uvođenje u kulturno-socijalni život zajednice. 

Organizator projekta "Kultura za sve!" je Centar za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom. Kroz projekt "Kultura za sve!" prilagođeno je deset kazališnih predstava Gradskog dramskog kazališta Gavella u sezoni 2017-2018. Prilagodba se odnosi na izradu audiodeskripcije za osobe oštećenog vida pomoću koje slijepe i slabovidne osobe samostalno i neometano prate kazališno djelo, dok su korisnici projekta sve osobe oštećenog vida neovisno o svojoj dobi.  

Ove godine, donacijom RBA je omogućeno održavanje predstave: 
„Nevidljivi“ 
- Protagonisti teksta Tene Štivičić izgnani su, odbjegli, odbačeni ljudi s Istoka, koji u Velikoj Britaniji vide obećanu zemlju, pa postaju tek zbunjeni epizodisti globalnih političko-ekonomskih zbivanja, ali i vlastitih života. Već popis likova jasno naznačuje kako stoje stvari: postoji "Tvrđava Europa", kamo pripadaju dobrostojeće, situirane osobe iz više građanske klase zemalja Zapada, te postoje "Drugi", što na isti taj Zapad stižu iz svojih domovina izmučenih ratom i besperspektivnošću.
„Priče iz Bečke šume“
- Priča je o sudbini naivne mlade žene Marijane, koja odluči razvrgnuti svoje zaruke s mesarom Oskarom nakon što se zaljubi u Alfreda, koji, međutim, nema ozbiljne namjere uzvratiti joj ljubav. Tu pogrešku, Marijana će gorko platiti. 
„Ujedinjenje dviju Koreja“
- "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja" Joëla Pommerata, duhovit je i poetičan scenski predložak, ponuđen izvođačima s nježnošću i razumijevanjem glumca koji piše za glumce. Paolo Magelli pritom je redatelj koji ovakve, formom raspršene tekstove, svojim redateljskim postupkom vješto okuplja i zbija, znajući im istaknuti dramatičnost i ludičnost. Pommeratovo je pismo "gorko-slatko", ali francuski autor kao da se uz osmijeh poigrava s melodramatičnom matricom, ne izrugujući joj se, nego ju inventivno preispitujući. 
„Romansa o tri ljubavi“
- Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana, podnaslovom je žanrovski određena kao "sentimentalna farsa", smještena je, sasvim površno, u vrijeme križarskih ratova, što odmah otkriva i njene jasne komične namjere i potencijale. Kroz jednostavan fabularni sklop okupljen oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana – Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima, s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i Cervantesovim te Baudelaireovim mislima, ali i Shakespeareovim (Gospa: "Pasti il ne pasti, to je pitanje!"). 

Ovom prilikom se obratio i g. Antonio Pavlović, izvršni direktor Centra za Audiodeskripcije te izjavio: „Osobno, i u ime Centra za Audiodeskripcije, želim se zahvaliti Raiffeisen banci na podršci u polju prilagodbe kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom. GDK Gavella već tri godine radi na prilagodbi svog sadržaja za slijepe i slabovidne gledatelje, te će se od sredstava koje je Raiffeisen banka izdvojila, omogućiti prilagodba deset predstava u tekućoj sezoni. Vjerujemo da će primjer GDK Gavelle u budućnosti pratiti i ostala, kako gradska, tako i nacionalna kazališta. Vjerujem, i nadam se, da će i podrška RBA u ovakvom polju prilagodbe kulturnih sadržaja biti primjer i pokazatelj senzibilizacije društva za potrebe osoba s invaliditetom i njihovo uključivanje u društvenokulturni život zajednice“, zaključio je Pavlović. 

Gavella će i u sljedećoj godini nastaviti s ovim programom, pa je tako prva na redu i predstava „Tesla Anonimus“, koja će zahvaljujući donaciji RBA, biti prilagođena za potrebe osoba s invaliditetom, odnosno slijepih i slabovidnih osoba. 

Predstava „Tesla Anonimus“ Filipa Šovagovića, pokušava rasvijetliti Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu te odgovoriti na manje znane događaje iz života ovog nevjerojatnog izumitelja. Pišući o predstavi "Tesla Anonimus", autor teksta i redatelj bilježi: "Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog rada, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnat koji pod egidom – "napredak" – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio "za sebe", ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena”, zaključuje Šovagović. 

Centar za Audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, osnovan je prošle godine, dok su osnivači, ujedno i poznati glumci te redatelji, kao i ostali stručnjaci iz svijeta kulture. Njihov cilj je osigurati dostupnost svih kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom, a plan Centra je uskladiti standarde audiodeskripcije u Hrvatskoj s europskim standardima, te skrenuti pozornost javnosti na veliku količinu kulturnih sadržaja, koji su inače nedostupni osobama s invaliditetom.