Održana konferencija za žene poduzetnice u Bjelovaru

14.05.2019

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) i mreža poduzetnica Women in Adria nastavljaju s aktivnostima te interaktivnim i edukativnim radionicama za žene poduzetnice.

 

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) i mreža poduzetnica Women in Adria nastavljaju s aktivnostima te interaktivnim i edukativnim radionicama za žene poduzetnice. Tako je održana i konferencija „Prkosne i ponosne“ u organizaciji ženske poduzetničke mreže „Women in Adria“ u Bjelovaru.

Uvodno izlaganje održala je Ivana Matić – ujedno i osnivačica Mreže poduzetnica „Women in Adria“, Lorena Panić – voditeljica Poslovnog centra RBA, Damir Bajs – župan Bjelovarsko-bilogorske županije te Maja Sacher – vlasnica i direktorica poduzeća Nowa d.o.o.

Nakon uvodnog dijela, fokus druženja je bio stavljen na Okrugli stol pod nazivom "Utjecaj lokalne vlasti na razvoj ženskog poduzetništva", na kojem su adresirane teme od velike važnosti, poput zaustavljanja iseljavanja mladih iz Hrvatske određenim pozitivnim mjerama, zatim aktualne gospodarske mjere za poticanje poduzetništva, ali su i predstavljeni podaci o aktivnim poduzećima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, prema kojima je potvrđeno da županija trenutno bilježi pozitivne gospodarske promjene, te je čak četvrtina poduzeća i trećina obrta u toj županiji u vlasništvu žena.

Tijekom svog obraćanja poduzetnicima, Lorena Panić je naglasila: „Ovo je treća godina zaredom da smo partneri u projektu Women in Adria. Nije to samo zbog upornosti, energičnosti i kvalitetne suradnje s Women in Adria, već i zbog činjenice što smo svi svjesni da su upravo poduzetnice te koje su stvarne nositeljice konkurentnosti i generatorice gospodarskog  rasta kao i  stvarateljice novih radnih mjesta, što znamo da je danas u ovakvoj situaciji od neizmjerne važnosti. Važnost ženskog poduzetništva RBA je prva na tržištu prepoznala. Osim što smo odmah, kao partner, uskočili u svijet ženske mreže poduzetnica Women in Adria, prvi smo na tržištu od 2015. godine, u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj osmislili kreditnu liniju namijenjenu isključivo ženama poduzetnicama, kao i proveli veliki broj edukativnih radionica", zaključila je Panić.

„Županija u posljednjih šest godina bilježi gospodarski rast. Prošle je godine bila druga županija po rastu bruto domaćeg proizvoda i spada među četiri županije s najmanjim iseljavanjem stanovništva. Bilježimo i najveći rast bruto plaća te smo županija s najboljim omjerom poduzetnica i obrtnica u odnosu na muške vlasnike poduzeća i obrta“, istaknuo je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, te pojasnio kako je osnivanju dijela novih poduzeća i obrta prethodila gospodarska kriza koja je trajala od 2008. do 2013. godine.

Ivana Matić je u svom dijelu izlaganja zaključila: „Priželjkujemo da žene u poduzetništvo sve manje odlaze iz sile, a sve više iz želje. Pritom je nužno da sve razine vlasti, od državne do lokalne, poduzetnicama olakšaju iskorak u poduzetništvo. U odnosu na muškarce žene imaju slabiji pristup financiranju i nužna im je pomoć u brizi oko najmlađih i najstarijih članova obitelji“.

Women in Adria je brand za ambiciozne žene i poduzetnice te korporativne žene i žene koje žele ostvariti uspješnu karijeru na bilo kojem polju. Cilj mreže poduzetnica je inspirirati, informirati i povezati ih kroz razne aktivnosti i proizvode koje ova mreža nudi, a kako bi poduzetnice u svojem poslu bile još uspješnije, Women in Adria im je u suradnji s Raiffeisen bankom organizirala niz stručnih predavanja, te im približili teme iz prodaje, komunikacije te povlačenju novca iz fondova Europske unije.