Odabrani sudionici Elevator Lab programa

21.09.2017

Raiffeisen Bank International odabrao šest novoosnovanih poduzeća koja će sudjelovati u programu za ubrzanje razvoja financijskih tehnologija „Elevator Lab“ .

 

Beč – Nakon vrlo uspješnog razdoblja prijave, u kojem je zaprimljeno 336 prijava iz 56 zemalja, Raiffeisen Bank International (RBI) danas je odabrao šest novoosnovanih poduzeća koja će sudjelovati u programu za ubrzanje razvoja financijskih tehnologija „Elevator Lab“ koji se provodi u cijeloj grupi.

„Prva smo bankovna grupa u srednjoj i istočnoj Europi (SIE) koja pokreće program za ubrzanje razvoja financijskih tehnologija ovakvih razmjera i više smo nego zadovoljni zanimanjem za njega. Inovacije stvaraju poslove, a putem Elevator Laba želimo omogućiti inovativnim poduzećima koja se bave financijskim tehnologijama da ponude stvarnu dodanu vrijednost za naših 16,5 milijuna klijenata na 14 tržišta SIE-a“, izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl.

Šest odabranih novoosnovanih poduzeća bave se područjima platnog prometa i provođenja transakcija (MishiPay iz Ujedinjene Kraljevine), SME bankarstva (Asteria iz Švedske), regulacijske tehnologije (kompany iz Austrije), tehnologije za tzv. poslovnice budućnosti (Moxtra iz SAD-a i SONECT iz Švicarske) te analitike velikih podataka (Gauss Algorithmics iz Republike Češke).

„Odabir šestorice sudionika nije bio lak jer smo primili velik broj izvrsnih i zanimljivih prijava između kojih se valjalo odlučiti. Tijekom iduća četiri mjeseca RBI će u rad na pilot projektima zajedno s njima uložiti vlastita stručna znanja, mreže i infrastrukturu. Cilj nam je istražiti stvarne slučajeve poslovne uporabe za RBI Grupu“, pojasnio je Michael Hoellerer, opunomoćenik RBI-ja koji je, između ostalih funkcija, zadužen za digitalizacijsku strategiju grupe.

* * *

Više o poduzeću Asteria (www.asteriainc.se) - Švedska
Asteria je nov i jednostavan način pravog razumijevanja poslovnoga novčanog toka i njegova mudrog korištenja za pronalaženje najlakših prilika za rast, donošenje više odluka na temelju podataka i smanjenje administracije. Asterijin softer integrira se u softver klijenta i banke. Klijenti dobivaju automatske prognoze kretanja novčanoga toka te uz upozorenje u slučaju jaza primaju i prijedlog kako bi ga riješili u suradnji s bankom. Klijenti stalno dobivaju povratne informacije o načinu optimiziranja potraživanja, gotovinskih pozicija i kredita te vide utjecaj na svoj budući novčani tok. Asteria predviđa najvažnije dijelove podataka iz poslovnoga softvera njihovih kupaca i korisnika kako bi im pomogla pri donošenju odluka koje će se većoj mjeri zasnivati na podacima. Putem toga softvera poduzeća mogu povećati zaradu, smanjiti troškove i biti korak ispred konkurencije.

Više o poduzeću Gauss Algorithmic (www.gaussalgo.com) - Republika Češka
Gauss Algorithmic predvodnik je u integraciji podataka, naprednoj analitici i istraživanju u vezi s podacima u regiji SIE-a. Njegova tehnološka stručna znanja obuhvaćaju sve od integracije velikih podataka, njihove obrade i obogaćivanja do prediktivne analitike te kognitivnog računalstva. Misija je pomoći poduzećima pri donošenju ispravnih odluka i stvaranju konkurentske prednosti koristeći se sposobnošću Gauss Algorithmica da analizira prošlost, razumije sadašnjost i iskoristi umjetnu inteligenciju za oktrivanje budućih ishoda. Njegov se tim sastoji od vodećih stručnjaka specijaliziranih za znanstvene i poslovne primjene analitike velikih podataka i umjetnu inteligenciju, sa snažnim usmjerenjem na regiju SIE-a. Gauss Algorithmic je i certificirani partner Cloudere u toj regiji.

Više o poduzeću kompany (www.kompany.com) - Austrija
kompany nudi pristup u stvarnom vremenu mjerodavnim, revidiranim podacima o trgovačkim društvima koji obuhvaćaju 100 milijuna trgovačkih društava iz više od 150 zemalja pomoću kojega se obavljaju provjere poznavanja klijenata (KYC) i u svrhu sprječavanja pranja novca (AML) te obavljaji napredne dubinske analize (EDD). Njegove usluge mogu unaprijediti ili automatizirati provjeru (prekograničnoga) poslovanja u stvarnom vremenu na temelju dokazano revidiranih podataka o trgovačkim društvima izravno iz trgovačkih registara, imenika stvarnih vlasnika te s popisa političkih izloženih osoba i onih pod sankcijama, čime se omogućava racionalizacija postupaka  uspostave poslovanja i usklađenosti s propisima, kao i dubinska analiza u različitim područjima. Poduzeće kompany pruža internetski poslovni KYC alat za automatsko dohvaćanje, isporuku i skladištenje mjerodavnih, dokazano revidiranih dostavljenih podataka trgovačkih društava i izvješća iz poslovnih registara, kao i sučelje (API) koje poduzeća mogu integrirati u alate za upravljanje tijekom rada, CRM i ERP sustave u vlastitoj kući.

Više o poduzeću MishiPay (www.mishipay.com) - Ujedinjena Kraljevina
MishiPay izumio je tehnologiju plaćanja u maloprodaji koja kupcima omogućava da pomoću vlastite aplikacije u prodavaonici jednostavno odaberu proizvod koji žele kupiti, svojim telefonom skeniraju barkôd i plate proizvod te jednostavno izađu iz prodavaonice. Ta aplikacija ne samo da smanjuje, nego i posve uklanja potrebnu čekanja na blagajni. MishiPay trgovcima omogućava iskustvo kupnje poput usluge „Amazon Go“, održavajući tekuće sustave i postojeću internu infrastrukturu te poboljšavajući interakciju između osoblja i kupaca. Sprječava i mogućnost krađe jer tehnologija, koju upravo patentira, smjesta pokreće alarm. MishiPay trgovcima omogućava povrat novca koji se gubi zbog čekanja u redu, dok u stvarni svijet donosi ono najbolje što pruža internetska kupnja i time pravu kupnju u prodavaonici izjednačava s internetskom.

Više o poduzeću Moxtra (www.moxtra.com) - SAD
Moxtra, predvodnik u pružanju suradničkih usluga ugrađenih u mobilne telefone, pružateljima financijskih usluga nudi potpuno ugradivu platformu za angažman klijenata putem svih kanala. Služeći se Moxtrinom tehnologijom, klijenti i djelatnici banaka mogu raditi na dokumentima pomoću sigurne razmjene poruka, e-potpisa, sadržaja s glasovnim elementima i sastanaka u stvarnom vremenu. Ništa ne ovisi o specifičnim tehnologijama i stvoreno je upravo za korisnike mobilnih aplikacija. Ta se platforma može integrirati duboko u postojeće radne procese i konfigurirati tako da zadovolji sve sigurnosne i regulatorne zahtjeve. Moxtrina sučenja moguće je brzo i jednostavno ugraditi u gotova sva postojeća vertikalna rješenja kao što su ERP i CRM, ali i u aplikacije pisane za mobilne telefone kako bi se korisnici trajno angažirali i svime produktivno koristili.

Više o poduzeću SONECT (www.sonect.ch) - Švicarska
SONECT svaku prodavaonicu ili osobu pretvara u „virtualni bankomat“ i tako putem usluge na zahtjev koja korisnicima na nekoj lokaciji omogućava podizanje gotovine putem pametnih telefona smanjuje visoke troškove gotovine. SONEC narušava bankomatsku djelatnost demokratizacijom raspodjele gotovine. Ono što je UBER za taksije, a AirBnB za hotele, to je SONECT za bankomate. Ta platforma uparuje osobe koje na nekom mjestu žele podići gotovinu s onima koji žele položiti (npr. vlasnici prodavaonica). Na taj se način ne samo smanjuje napor upravljanja gotovinom za vlasnike prodavaonica, nego oni time mogu zaraditi i kretati se, dok potrošači mogu podizati gotovinu pritiskom na gumb svojim pametnih telefona ma gdje se nalazili, a banke mogu uštedjeti do 50 % troškova svoje bankomatske mreže uz ostvarenje novih prihoda.


Više o RBI-ju

Raiffeisen Bank International AG (RBI) svojim matičnim tržištem uz Austriju, u kojoj je vodeća institucija korporativnog i investicijskoga bankarstva, smatra i Srednju i Istočnu Europu (SIE). Banke kćeri pokrivaju 14 tržišta te regije. Osim toga, njegova grupa obuhvaća i brojne pružatelje drugih financijskih usluga, primjerice u područjima leasinga, upravljanja imovinom, kao i spajanja i pripajanja društava (M&A).

 

Ukupno gledajući, usluge za 16,5 milijuna klijenata pruža približno 50.000 djelatnika putem više od 2.400 poslovnica, od kojih se većina nalazi u regiji SIE-a. Dionice RBI-ja uvrštene su na Bečku burzu. Austrijske regionalne Raiffeisen banke vlasnice su oko 58,8 posto dionica, dok je ostatak distribuiran javnosti. U okviru austrijske bankovne grupacije Raiffeisen, RBI služi kao središnja institucija regionalnih Raiffeisen banaka i drugih pridruženih kreditnih institucija te im u toj ulozi pruža važne usluge.

 

 

Za više informacija slobodno se obratite:

Ingrid Krenn-Ditz (+43-1-71707-6055, ingrid.krenn-ditz@rbinternational.com) ili

Andrea Pelinka-Kinz (+43-1-71707-8787, andrea.pelinka-kinz@rbinternational.com)

www.rbinternational.com / www.elevator-lab.com