Kibernetička sigurnost – glavna na agendi banaka u 2024. godini

20.12.2023

Učiniti kibernetičku sigurnost mogućom, glavna je poruka konferencije „Povećanje razine kibernetičke sigurnosti za podršku kritičnoj infrastrukturi“ koja je u RBA okupila stručnjake iz područja sigurnosti u financijskoj industriji.

 

Zbog sve zahtjevnijih regulatornih zahtjeva, ali i sve sofisticiranijih i češćih kibernetičkih prijetnji u digitalnom okruženju, tema kibernetičke sigurnosti jedna je od ključnih tema na agendi banaka u današnje vrijeme.  

Kako je kroz EU sufinanciran projekt „Povećanje razine kibernetičke sigurnosti za podršku kritičnoj infrastrukturi“ RBA uspjela značajno podignuti kibernetičku sigurnost banke, prikazala je Blanka Zubalj, direktorica sigurnosti Raiffeisen banke. „Unaprijedili smo postojeće procese kroz optimizaciju i automatizaciju te ojačali tehničke kapacitete, znanja i vještine zaposlenika. Uspjeli smo ojačati i tehničke mogućnosti za pravilnu identifikaciju i procjenu kibernetičkih rizika“, poručila je Zubalj.

Također, naglasak je stavila i na pokrenuti Shield program za podizanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti u sklopu kojeg su, između ostaloga, građani kroz neposredni kontakt s predstavnicima banke u poslovnicama dobili informacije na koji se način trebaju zaštiti prilikom provođenja bankarskih transakcija putem digitalnih kanala te prilikom provođenja kartičnih transakcija.  

„Naš cilj je bio skrenuti pozornost građana na sigurnost te ih osvijestiti o aktualnim kibernetičkim prijetnjama i načinima zaštite. Bez obzira na završetak projekta, RBA Shield program će se i dalje nadograđivati i razvijati uzimajući u obzir kontinuiranu pojavu novih kibernetičkih prijetnji usmjerenih na korisnike bankarskih usluga“, izjavila je Zubalj.