Ivan Žižić panelist na konferenciji Hrvatsko novčano tržište

18.05.2018

Ivan Žižić, član Uprave RBA, sudjelovao je kao panelist na 21. znanstvenoj stručnoj konferenciji „Hrvatsko novčano tržište“.

 

Ivan Žižić, član Uprave RBA, sudjelovao je kao panelist na 21. znanstvenoj stručnoj konferenciji „Hrvatsko novčano tržište“, koju već tradicionalno organizira Tržište novca i kratkoročnih vrijednosnica d.d., te na taj način doprinosi razvijanju hrvatskog novčanog tržišta i njegove transparentnosti. 

Konferenciju je otvorio Marko Jurčić, poseban savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za gospodarstvo, koji je kritizirao ekonomsku politiku Vlade te naglasio kako su Hrvatskoj neophodne reforme, pritom prvenstveno reforma javne uprave, koja će nakon toga biti u poziciji provoditi druge reforme. Uslijedilo je izlaganje Borisa Vujčića, Guvernera Hrvatske narodne banke, koji je govorio o monetarnoj politici 2018. – 2019. godine te o izazovima tržišta rada u uvjetima demografskih promjena i automatizacije rada. 

Nakon uvodnog dijela, uslijedila je panel rasprava pod nazivom „Zašto stagnacija kredita uz višak likvidnosti?“, kojeg je moderirao Damir Odak, viceguverner Hrvatske narodne banke, dok su panelisti bili: Ivan Žižić (RBA), Balázs Békeffy (OTP), Borislav Centner (ERSTE), Ivan Gerovac (PBZ), Tomislav Vuić (HPB), Mario Žižek (Addiko). 

Žižić je prilikom svog izlaganja izjavio: „Mjere monetarne politike usmjerene na ublažavanje krize i oživljavanje gospodarske aktivnosti potvrdile su činjenicu da monetarna politika ima značajan, no ograničen utjecaj na realnu ekonomiju. Problem nedostatnog kreditiranja više leži na strani potražnje i strukturnim karakteristikama gospodarstva, a manje u nedostatnoj ponudi (povoljnih) kredita. Za povećanje kreditnog potencijala, ključno je stvoriti poticajno poslovno okruženje koje potiče poduzetništvo, pravednu tržišnu utakmicu, promicanje vladavine prava i sl. Na taj način, povećat ćemo konkurentnost koja stagnira već godinama. Isključivo stvaranjem takvih uvjeta moguće je povećati investicije i zaposlenost, te naposljetku potaknuti novo kreditiranje u kojem će se susresti ponuda i potražnja na višim razinama“, zaključio je Žižić.

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) podržala je održavanje 21. znanstveno-stručne konferencije pod nazivom „Hrvatsko novčano tržište“, koja se održava u Opatiji, 17. i 18. svibnja 2018. godine, dok je konferenciju već tradicionalno organiziralo Tržište novca i kratkoročnih obveznica d.d. 

U današnjem dijelu programa, sudionike konferencije očekuje uvodno izlaganje Josipa Glavaša, predsjednika Uprave Erste Asset Managementa, izlaganje Zdravka Marića, ministra financija RH na temu fiskalne politike, nakon čega slijedi Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e s temom “Prilike i izazovi u nebankarskom financijskom sektoru” te Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a. Konferencija se zatvara panelom na temu Agrokora odnosno utjecaja nagodbe na hrvatsku ekonomiju.

Prepoznata kao tradicionalan godišnji skup uglednih predstavnika znanosti i struke, konferencija predstavlja središnje mjesto rasprava o kretanjima gospodarstva u Hrvatskoj i kretanjima na globalnoj razini. Predstavljanjem aktualne monetarne i fiskalne politike koja u velikoj mjeri utječe na kreiranje odnosa na novčanom tržištu, pokušalo se dati odgovor na neka od gorućih pitanja u tom segmentu hrvatskog gospodarstva.