Damir Grbavac održao predavanje studentima VERN-a

12.06.2019

Grbavac je u pozorio kako su istraživanja pokazala da se većina građana u Hrvatskoj osjeća slabo ili osrednje informirano o mirovinskom sustavu.

 

Kako je ustrojen mirovinski sustav u Hrvatskoj, na koji se način izračunavaju buduće mirovine zaposlenika te koliki utjecaj na mirovinski sustav imaju demografski trendovi? Sve su to bile teme stručnog izlaganja koje je za VERN-ove studente održao Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

Izlaganje je održano u okviru VERN-ovog projekta suradnje s gospodarstvom #EducationmeetsBusiness, a otvorila ga je voditeljica projekta Nataša Jeličić, koja je istaknula da je gostovanjem gospodarstvenika u nastavnom procesu i čvrstom suradnjom s tvrtkama, studentima VERN-a omogućen izravni pristup budućim poslodavcima.

Studenti su od Damira Grbavca doznali koje vrste mirovina postoje i koje se najčešće isplaćuju, koji su osnovni ciljevi i kriteriji uspješnosti mirovinskog sustava, kako kroz mirovinsku štednju budući umirovljenici utječu na visinu vlastitih mirovina, ali i kakav teret nose tzv. tranzicijske generacije, na koje se prelijevaju troškovi njihove štednje za mirovinu i sadašnjih umirovljenika.

Također je istaknuo kako je ukupna imovina mirovinskih fondova u Hrvatskoj u 2017. činila 26,8 posto BDP-a, dok su primjerice mirovinski fondovi u Danskoj upravljali s imovinom koja je iznosila čak 208,4 posto BDP-a. Upozorio je kako su istraživanja pokazala da se većina građana u Hrvatskoj osjeća slabo ili osrednje informirano o mirovinskom sustavu, zbog čega je suradnja s akademskom zajednicom na informiranju studenata i budućih aktera na tržištu rada i više nego dobrodošla.