Česta pitanja

Česta pitanja

Saznajte više

Česta pitanja

 • Moram li poslati Europass CV?

  Moram li poslati Europass CV?

  Ne morate nužno poslati već zadanu formu, ali želimo vidjeti strukturiran životopis pisan u natuknicama ili tabelarno. Edukaciju i radno iskustvo navedite na način da vaše posljednje iskustvo i najviši stupanj edukacije budu na prvom mjestu.

  Nemojte pretjerivati s opsegom informacija; osoba s malo ili bez iskustva ne bi trebala imala životopis duži od jedne stranice, a životopis osobe s više iskustva ne bi trebao biti duži od dvije stranice.

 • Savjeti za sastavljanje životopisa

  Savjeti za sastavljanje životopisa

  Ne pretjerujete s bojama, fontovima, neprimjerenim slikama i slično te pripazite na gramatičke greške prilikom izrade vašeg životopisa. Neka vam prijatelj ili član obitelji da povratnu informaciju na kvalitetu vašeg životopisa. Imajte na umu da je vaš životopis odraz vaše profesionalne komunikacije.

  Nemojte podrazumijevati da znamo što ste radili, već nam to jasno napišite. Probajte istaknuti vaše radno iskustvo putem mjerljivih pojmova ili putem postignuća, manje putem pasivnih opisa samoga posla.

  Ako nemate formalnoga radnog iskustva, ne zaboravite navesti sve angažmane koji su stečeni putem volontiranja, honorarnih poslova, putem prakse u školama i na fakultetima ili putem neformalnih angažmana, primjerice putem natjecanja, studentskih projekata ili rada u udrugama.

  Ne zaboravite da vaš životopis postaje dio naše baze i koristite ključne riječi koje dobro opisuju vaše znanje i vještine kako biste se istaknuli i kako bi vas putem njih mogli pronaći.

 • Kako izgleda selekcijski postupak?

  Kako izgleda selekcijski postupak?

  Selekcijski postupak se najčešće sastoji od 3 koraka:

  • psihologijsko testiranje (u trajanju do 1,5 sata),

  • intervjua s predstavnikom ljudskih potencijala (u trajanju do sat vremena) te

  • jedan ili više intervjua s predstavnikom poslovnoga područja u kojem biste radili – najčešće s buduće nadređenom osobom (trajanje do sat vremena).

 • Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje u RBA?

  Kako se pripremiti za psihologijsko testiranje u RBA?

  Psihologijsko testiranje se sastoji od testa kognitivnih sposobnosti i upitnika ličnosti, a ovisno o potrebama pozicije za koju ste se javili, može uključivati i druge testove poput provjere znanja engleskog jezika. Testiranje u RBA traje u prosjeku 1,5 sat.

  Iako na internetu često možete pronaći primjere testova ili savjete kako se pripremiti, smatramo da ne postoji neki poseban način pripreme. Savjetujemo vam da budete odmorni te da budete potpuno koncentrirani na zadatak kojega rješavate. Iskoristite vrijeme davanja uputa i prolaženja zadataka za vježbu, kako biste postavili sva pitanja koja imate i na taj način riješili sve nedoumice prije početka testiranja.

  Važno je znati da za različite pozicije tražimo različite profile kandidata, a sukladno tome i različite rezultate testiranja na našim testovima. Ako ne dobijete priliku nakon testiranja, ne mora značiti da ju nećete dobiti u budućnosti, kada se otvori neko novo mjesto primjerenije vašem profilu.

  Na testiranje ponesite osobnu iskaznicu i kemijsku olovku te dobru volju i vjeru u sebe! 

 • Kako se pripremiti za intervju u RBA?

  Kako se pripremiti za intervju u RBA?

  Intervju s predstavnicima ljudskih potencijala dopuna je psihologijskog testiranja, a intervju se temelji na pitanjima oko vaše osobnosti, motivacije, interesa te radnih vrijednosti. Također, prolazimo kroz vaš životopis i pričamo o vašem dosadašnjem radnom iskustvu i obrazovanju. Kao priprema najbolje vam mogu koristiti informacije koje ste komunicirali putem životopisa. Najbolje je biti iskren i što konkretniji prilikom odgovaranja na pitanja, a mi ćemo prepoznati i cijeniti pozitivan stav.

  Intervju s predstavnikom poslovnoga područja u kojem biste radili, temelji se više na vašim stručnim i tehničkim znanjima potencijalno potrebnim za posao, a nadređena osoba procjenjuje kako biste se uklopili u postojeći tim. To je ujedno i prilika da bolje saznate što možete očekivati na radnom mjestu i postavite pitanja koja vas zanimaju, a koja su vezana uz sadržaj posla za kojeg se natječete.

 • Moram li poznavati bankarstvo da bih dobila / dobio posao u RBA?

  Moram li poznavati bankarstvo da bih dobila / dobio posao u RBA?

  Ovisi o poziciji na koju se prijavljujete. U oglasima ćemo navesti kada je taj preduvjet nužan ili kada je prednost.

 • Postoji li određeno obrazovanje ili struka koja je poželjna za zapošljavanje u RBA?

  Postoji li određeno obrazovanje ili struka koja je poželjna za zapošljavanje u RBA?

  Idealni profil kandidata, pa tako i idealno obrazovanje ili struka, ovise o zahtjevima radnoga mjesta. Najčešće je to obrazovanje ekonomskoga smjera u kombinaciji sa specijaliziranim znanjima. Često tražimo obrazovanje tehničkog ili matematičkoga smjera.

 • Mogu li i kako poslati otvorenu molbu?

  Mogu li i kako poslati otvorenu molbu?

  Otvorenu molbu sa svojim životopisom nam u bilo kojem trenutku možete poslati putem obrasca na sljedećem linku. Naša je praksa da sve prijave koje dobijemo pročitamo i pregledamo te velik broj potreba za zapošljavanje zatvorimo upravo putem otvorenih molbi. Zato, ako želite postati dio RBA tima, otvorena molba je odličan prvi korak kako nam se pridružite.

 • Gdje mogu pratiti otvorene natječaje u RBA?

  Gdje mogu pratiti otvorene natječaje u RBA?

  Većinu otvorenih natječaja ćemo uvijek objaviti ovdje – na našim korporativnim stranicama i vrlo često na specijaliziranim portalima za oglašavanje na tržištu rada kao npr. MojPosao portal.

  Manji dio natječaja ne objavljujemo jer možemo kandidate pronaći kroz našu bazu životopisa i otvorenih molbi. U svakom slučaju je dobro biti dio naše baze.

 • Prima li RBA studente na praksu?

  Prima li RBA studente na praksu?

  U RBA povremeno nudimo mogućnost obavljanja stručne prakse. Važno nam je da studenti koji su primljeni na praksu, praksu obave kvalitetno, uz podršku stručnog mentora i pridržavajući se programa prakse te iz tog razloga imamo ograničen broj studentskih praksi koje možemo ponuditi. Ako ste zainteresirani za obavljanje studentske prakse u RBA, pošaljite nam svoj životopis putem obrasca na sljedećem linku i pod Dodatne napomene navedite da ste zainteresirani za studentsku praksu. Vašu ćemo prijavu pregledati i kontaktirati Vas ako ćemo u narednom razdoblju imati mogućnost da Vas primimo na praksu. 

 • Mogu li raditi u RBA putem studentskog ugovora?

  Mogu li raditi u RBA putem studentskog ugovora?

  Povremeno imamo potrebu za privremenim ili povremenim angažmanom studenata putem studentskog ugovora za, većinom, administrativne poslove ili poslove telefonskog tipa. Možete nam poslati svoj životopis na sljedećem linku. Ako želite napraviti korak više, u životopisu naznačite informaciju o vašoj dostupnosti – u kojem razdoblju, kada i koliko dugo biste mogli biti angažirani. 

 • Može li se u RBA napredovati?

  Može li se u RBA napredovati?

  Prepoznajemo i pratimo kolege koji na svom radnom mjestu postižu izvanredne radne rezultate, imaju visoko razvijene kompetencije i ujedno posao obavljaju na način koji je u skladu s našim vrijednostima. Njih podržavamo u nastojanju da napreduju na poziciju veće složenosti i fokusiramo razvoj oko toga.

  Osim vertikalnog razvoja, putem internih natječaja ili obogaćivanja posla, naši zaposlenici imaju i mogućnost horizontalnoga razvoja. S razvojem kompanije Banke, rasli su i razvijali se i naši djelatnici, tako da većinu našeg današnjeg rukovodstva čine ljudi koji su prilikom zapošljavanja bili tek na početku svoje karijere.

 • Hoće li mi RBA financirati školovanje i ulagati u moj razvoj?

  Hoće li mi RBA financirati školovanje i ulagati u moj razvoj?

  Veliki broj pozicija u banci zahtijevaju određene licence i certifikate koje su zakonski propisani i čije polaganje i stjecanje uvijek potičemo i financiramo.

  Također, zaposlenicima se nudi mogućnost raznih dodatnih profesionalnih usavršavanja koja su vezana uz sadržaj posla koji obavljaju. Sufinanciramo učenje stranih jezika i visoko školsko obrazovanje te na taj način potičemo svoje zaposlenike da preuzimaju odgovornost za svoje edukaciju, stječu diplome i neprekidno uče.

  Osim edukacija, razvoj shvaćamo puno šire te nudimo našim zaposlenicima mogućnost angažmana u projektima, uvid u druga poslovna područja, mentorstvo ili coaching ili da oni postanu nekome mentori, da predlažu unaprjeđenja procesa i aktivnije se angažiraju oko svog razvoja.

 • Hoću li dobiti odgovor na poslanu prijavu ili otvorenu molbu?

  Hoću li dobiti odgovor na poslanu prijavu ili otvorenu molbu?

  Nakon što ispunite obrazac za prijavu, dobit ćete automatsku poruku kojom potvrđujemo da smo zaprimili Vašu prijavu. Osobe koje na temelju prijave budu izdvojene u uži krug selekcije, bit će telefonski kontaktirane radi dogovora oko intervjua ili psihološkog testiranja. 

  Kandidati koji su izdvojeni u uži selekcijski krug, a ne budu zaposleni po tom natječaju, dobit će mail zahvale po završetku natječaja na koji su se prijavili. S obzirom na veliki broj prijava ponekad se natječaji mogu i odužiti pa vas molimo za strpljenje i razumijevanje.