UVOĐENJE EURA

Kuna odlazi u povijest

UVOĐENJE EURA

Kuna odlazi u povijest

Saznajte više
 

Spremno smo dočekali euro! Ponovno su vam dostupne sve usluge banke.

Popisali smo još jednom važne informacije vezane uz izmjene u poslovanju s bankom nakon uvođenja eura. 

Uplate/plaćanja u 2023.

 

Ako unaprijed tiskanu uplatnicu s iznosom u kunama plaćate u poslovnici banke, mi ćemo iznos preračunati u eure. To je naša obveza sve do 30. lipnja 2023.

Prilikom plaćanja mobilnim bankarstvom, ako koristite uplatnice s 2D bar kodom, iznosi u kunama automatski će se preračunati u eure. Ova usluga bit će dostupna do 30. lipnja 2023. Ako ručno unosite iznose u internetsko ili mobilno bankarstvo, prvo ćete morati preračunati kune u eure.

Računi

 

Od 1. siječnja 2023. svi iznosi u kunama na transakcijskim i depozitnim računima, drugim računima za plaćanje kreditima, kreditnim karticama, platnim instrumentima i u ostalim evidencijama automatski su konvertirani u eure. Ove promjene proveli smo bez naknade i zbog njih nije potrebno dolaziti u banku. Vaš IBAN se nije mijenjao, a svi ugovori ostaju na snazi.
Od 1. siječnja 2023. na postojeće račune nastavit ćete primati plaću, mirovinu i druga primanja – samo što su iznosi u eurima.

Od 1. siječnja 2023. promijenili su se nazivi računa:
- devizni račun je postao multivalutni tekući račun
- kunski žiro račun je postao žiro račun
- devizni žiro račun je postao multivalutni žiro račun
Tekući račun nije promijenio naziv, i dalje ostaje tekući račun.

Zamjena kuna u eure bez naknade za potrošače

 

Od 1. siječnja do kraja 2023. godine potrošači mogu zamijeniti gotov novac u kunama za gotov novac u eurima bez naknade, neovisno o broju novčanica i kovanica. Zamjena se provodi uz primjenu fiksnog tečaja konverzije sukladno pravilima preračunavanja i zaokruživanja do 31.12.2023.

Gotovinska zamjena kuna u eure provodi se prema sljedećim pravilima:
Za iznos do 5.000,00 EUR gotovinska zamjena obavlja se isti dan ako poslovnica raspolaže potrebnim gotovim novcem.
Ako poslovnica ne raspolaže potrebnim gotovim novcem, potrebna je najava kao i za iznose veće od 5.000,00 EUR.
Za iznose veće od 5.000,00 EUR gotovinska zamjena najavljuje se za:
- sljedeći radni dan ako je zaprimljena do 13 sati
- za dva radna dana ako je zaprimljena iza 13 sati
Potrošači mogu najaviti gotovinsku zamjenu u svim poslovnicama banke, a zamjena se provodi u poslovnicama koje posluju s gotovim novcem. 

Klijenti koji imaju otvoren račun mogu provesti zamjenu uplatom na račun bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije (fiksni tečaj konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna) sukladno pravilima preračunavanja i zaokruživanja.

 

Ako vam je potrebna pomoć ili pojašnjenje oko bilo čega, nazovite nas na broj telefona 072 62 62 62 iz Hrvatske ili ako zovete iz inozemstva na +385 72 62 62 62 ili +385 1 6591 592. Možete nam i pisati na info@rba.hr.