Raiffeisen banka prodala većinski udio u mirovinskom osiguravajućem društvu RMOD

24.04.2018

Raiffeisen banka i Triglav Grupa potpisali su sporazum za prodaju većinskog udjela u jedinom hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu

 

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) i Triglav Grupa danas su potpisali sporazum za prodaju većinskog udjela u jedinom hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu d.d.  – Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu d.d. (RMOD). Zaključenjem ovog sporazuma, RBA je prodala većinski dio svog udjela u RMOD-u (75 posto minus jedna dionica), dok je zadržala ostalih 25 posto (plus jedna dionica) u svojem vlasništvu.

Sukladno strategiji poslovanja na hrvatskom tržištu i jačanjem pozicije bankarskih te financijskih usluga, Raiffeisen banka je odlučila smanjiti udjel u segmentu osigurateljnih usluga. Prilikom prodaje većinskog udjela u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu d.d., Michael Georg Müller, predsjednik Uprave RBA je izjavio: „Iznimno mi je drago što smo u Triglav Grupi, renomiranom imenu u svijetu osiguranja, pronašli partnera za zaključenje ovog sporazuma. Smatram da smo kao Banka i Grupa u Hrvatskoj dokazali svoju inovativnost kada smo kao jedina banka ušli u ovo područje. Time je Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo od svog osnutka do danas ostalo jedino takvo društvo u Hrvatskoj s više od 15 godina uspješnog poslovanja i iskustva“, zaključio je Müller.

RMOD i dalje je jedino mirovinsko osiguravajuće društvo u Hrvatskoj ovlašteno za isplatu mirovina iz obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. i III. stup) te uspješno posluje više od 15 godina.

Nakon završenog razdoblja štednje u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima do sada je mirovinu u RMOD-u ugovorilo više od 24.000 korisnika. Dobar dio korisnika iz dobrovoljnih mirovinskih fondova već je u potpunosti zaprimio isplatu svoje privremene mirovine ugovorene na pet godina, a dio korisnika mirovina iz obveznih mirovinskih fondova vratio se u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kako bi koristili za njih povoljniju mirovinu.

Na dan 1. travnja 2018. godine u isplati je bilo ukupno 11.557 aktivnih ugovora o mirovini, od toga 276 ugovora o mirovini iz obveznog mirovinskog osiguranja.

S obzirom na činjenicu da RMOD uspješno posluje više od 15 godina, možemo reći da je poslovanje stabilno i da RMOD svaku godinu završi s pozitivnim računom dobiti.

Dodatno, ova poslovna suradnja ne utječe na rad niti mijenja poslovnu politiku prema Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. (RDMF), s kojima Banka uspješno nastavlja daljnji rad. Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. upravlja s tri obvezna mirovinska fonda i sa sedam dobrovoljnih mirovinskih fondova.

S krajem ožujka 2018. godine u Raiffeisen obveznim mirovinskim fondovima bilo je više od 561.000 članova i ukupna imovina pod upravljanjem je bila viša od 28 milijardi kuna, dok u Raiffeisen dobrovoljnim mirovinskim fondovima postoji više od 75.000 članova, a ukupna imovina svih fondova veća je od 1,3 milijarde kuna.

Od početka rada, pa do kraja ožujka 2018. godine, prosječni godišnji prinos najvećeg fonda s najdužim poslovanjem, Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda kategorije B, iznosio je 5,84 posto, dok je Raiffeisen obvezni mirovinski fond kategorije A ostvario prinos od 8,30 posto, te Raiffeisen obvezni mirovinski fond kategorije C prinos od 7,53 posto.