Vesna Ciganek-Vuković panelistica na konferenciji EY Hrvatska

23.11.2016

Vesna Ciganek-Vuković, članica Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), sudjelovala je kao panelistica na stručnoj konferenciji EY Hrvatska pod nazivom "Maksimiziranje vrijednosti kroz kapitalnu optimizaciju", na temu restrukturiranja kao najboljeg rješenja za prevladavanje krize.

 

Vesna Ciganek-Vuković, članica Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), sudjelovala je kao panelistica na stručnoj konferenciji EY Hrvatska pod nazivom "Maksimiziranje vrijednosti kroz kapitalnu optimizaciju", na temu restrukturiranja kao najboljeg rješenja za prevladavanje krize.

Tijekom konferencije u organizaciji konzultantsko–revizorskog poduzeća EY Hrvatska, eminentni stručnjaci iz bankarskog sektora te odvjetnici i drugi stručnjaci, uključeni u procese restrukturiranja poduzeća, raspravljali su o ključnim odrednicama ovih procesa. Konferencija se osvrnula na "best in class" restrukturiranja koja stvaraju vrijednost za sve strane uključene u proces – kreditore, tvrtke, dioničare i zaposlenike.

Okupljene sudionike konferencije uvodnim su obraćanjem ispred EY-a pozdravili Lena Habuš, izvršna direktorica i voditeljica Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama za Hrvatsku, i Raj Apte, partner i voditelj Odjela restrukturiranja za centralnu i jugoistočnu Europu. Tom prigodom Apte je istaknuo da je "restrukturiranje nešto što zanima mnoge, ali važno je razumjeti da se regija jugo-istočne Europe i dalje nalazi u procesu tranzicije. Stoga je ključno koristiti alate koji stvaraju prihode i nova radna mjesta, oslanjajući se pritom na najbolje prakse iz cijelog svijeta. Hrvatska je jedna od država koja ima priliku kapitalizirati na svojim mogućnostima, od prirodnih resursa do ljepota. Restrukturiranje treba biti upravo jedan od alata s kojim se podupire razvoj u bilo kojem obliku, drugim riječima radi se o stvaranju kvalitetne baze za razvoj."

Uvodno obraćanje poslužilo je kao uvod u panel raspravu koja je uslijedila te je održana i diskusija pod vodstvom Luke Vesnavera, EY partnera za restrukturiranje, na kojoj su sudjelovali Vesna Ciganek-Vuković (RBA), Vedrana Jelušić Kašić (EBRD), Dubravko-Ante Mlikotić (Addiko bank) i Dinko Novoselec (AZ fond). Ciganek-Vuković pritom je istaknula: "Restrukturiranje dugova nužno je kako bi se dužnicima omogućilo da ponovno uredno servisiraju obaveze, te s vremenom opet steknu status urednog dužnika. Nažalost, postoje razni problemi zbog kojih se restrukturiranje nije provodilo u mjeri i na adekvatan način. Naime, za kvalitetno restrukturiranje nužna je suradnja i dogovor svih vjerovnika ali i dužnika te vlasnika poduzeća. U dosadašnjoj praksi imali smo i uspješnih primjera ali relativno malo. Vjerovnici su koji put imali nerealna očekivanja, dok s druge strane dužnici nisu bili spremni na promjenu poslovnog modela, a vlasnici na ulazak novog kapitala. Za kvalitetno provođenje restrukturiranja nužno je rano prepoznavanje problema te svođenje duga na nivo koji se može servisirati iz redovnog poslovanja. Zato je često nužno da vjerovnici otpišu dio potraživanja, no tada su dodatno penalizirani jer isto je oporezivo, stoga je porezno priznavanje otpisa jedan od osnovnih preduvjeta uspješnijeg restrukturiranja", zaključila je Ciganek-Vuković.

Ovogodišnja konferencija završena je drugim panelom pod vodstvom odvjetnice Tene Tomek, koji je fokus stavio na ulogu zakonodavnog okvira u procesima restrukturiranja. Odvjetnici Josip Madirazza, partner u Madirazza & partneri i Beata Glinska, partnerica u Glinska & Mišković osvrnuli su se na iskustva predstečajne nagodbe te na mogućnosti koje za restrukturiranje otvara novi Stečajni zakon.