Predstavljene prilike za rast u ženskom poduzetništvu

13.10.2016

Na održanoj konferenciji "Žene u poduzetništvu: Prilike za rast", pod pokroviteljstvom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Taiwan Technical Cooperation Fund u hotelu Esplanade, sudjelovao je Nikola Karin, Izvršni direktor Financijskih proizvoda u Raiffeisenbank Austria d.d.

 

Na održanoj konferenciji "Žene u poduzetništvu: Prilike za rast", pod pokroviteljstvom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Taiwan Technical Cooperation Fund u hotelu Esplanade, sudjelovao je Nikola Karin, Izvršni direktor Financijskih proizvoda u Raiffeisenbank Austria d.d.

Konferenciju "Žene u poduzetništvu: Prilike za rast" otvorili su Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku te veleposlanik David Yung-Lo Lin iz Predstavništva Tajvana pri Ujedinjenom Kraljevstvu. Posljednji uvodni govor održao je Saša Drezgić, zamjenik ministra financija Republike Hrvatske, nakon čega su uslijedile panel rasprave na temu pristupa financiranju za poduzetnice te prilika za hrvatska poduzeća u poslovanju s Tajvanom.

Na panel raspravi "Pristup financiranju za poduzetnice" sudjelovao je Nikola Karin, a moderatorica je bila Charlotte Ruhe, Direktorice EBRD Advice for Small Businesses. Fokus panela bio je stavljen na poduzetnice koje su program "Žene u poduzetništvu" već prošle u suradnji s partner bankama i EBRD-om te su iznijele svoja pozitivna iskustva u susretu s programom. Sudionici panela bili su: Nikola Karin (RBA), Andreja Turčin (PBZ), Sofija Šmitran (KRUG), Ivana Matić (Women in Adria), Ana Fresl (PJR Consulting) i Renata Nevidal (Globtour Event).

Prilikom panela, Karin je govorio o sredstvima iz EBRD-a i kako se ona implementiraju u poslovanje RBA te izjavio: "RBA je prva banka na hrvatskom tržištu koja je započela aktivno nuditi kreditnu liniju za žene poduzetnice te smo prvi u suradnji s EBRD-om započeli s razvojem programa za žene poduzetnice. Ono što RBA nudi svojim klijenticama su niske kamatne stope, uvođenje klijenata u poslove te brojne edukacijske seminare namijenjene ženama poduzetnicama. Ove godine smo krenuli s radionicama za žene poduzetnice, a zbog vrlo velikog odaziva, odlučili smo nastaviti s aktivnostima i u sljedećoj godini. Naglasio bih također da pohvaljujem i EBRD-ov Business Lens alat, koji je namijenjen ženama poduzetnicama, ali se radi o alatu koji može biti iznimno koristan za sve poduzetnike. Program "Žene u poduzetništvu" je i nama pomogao da izgradimo jednostavnu i jasnu komunikaciju s klijentima, uštedimo im vrijeme i osnažimo osjećaj zadovoljnog klijenta", zaključio je Nikola Karin.

RBA je jedan od dva partnera EBRD-a u Hrvatskoj u području suradnje s lokalnim financijskim institucijama, a ta suradnja se ostvaruje kroz sredstva koja se dodjeljuju te su namijenjena za razvijanje poslovanja s ženama poduzetnicama.

EBRD-ov program Žene u poduzetništvu u Hrvatskoj započeo je u ožujku 2015. godine. Program je namijenjen malim i srednjim poduzećima pod vodstvom žena, a cilj je pomoći poduzećima u pristupu financijama posredstvom domaćih partnerskih financijskih institucija, omogućavanjem poslovnog savjetovanja od strane domaćih konzultanata te pružanjem prilike za izobrazbu, mentorstvo i umrežavanje.