Podravka s EBRD-om i sindikatom 4 poslovne banke potpisala kredit s najpovoljnijim uvjetima u regiji

06.09.2016

Ukupna vrijednost financijskog aranžmana iznosi 123 milijuna eura te su sredstva Podravki odobrena na razdoblje od šest godina uz iznimno povoljnu kamatnu stopu i trenutno najpovoljnije uvjete kreditiranja u Adrija regiji.

 

U Hotelu Esplanade u Zagrebu, danas je svečano potpisan Ugovor o sindiciranom kreditiranju između Podravke d.d., Belupa d.d. i Žita d.d. sa strane korisnika te Europske banke za obnovu i razvitak kao aranžerom (uključujući i Unicredit Sloveniju kroz A/B strukturu) i četiri poslovne banke: Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), Privredna Banka Zagreb d.d., SKB d.d. i Erste & Steiermarkische Bank d.d sa strane kreditora.

Ukupna vrijednost financijskog aranžmana iznosi 123 milijuna eura te su sredstva Podravki odobrena na razdoblje od šest godina uz iznimno povoljnu kamatnu stopu i trenutno najpovoljnije uvjete kreditiranja u Adrija regiji. Odobrena sredstva namijenjena su refinanciranju postojećih kreditnih obveza te za daljnja kapitalna ulaganja i moguće akvizicije.

Ovom je prilikom Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke istaknuo: "Upravo ovi uvjeti financiranja dodatno potvrđuju snagu Podravke, uspješnost provedenog povećanja efikasnosti poslovanja u zadnjih nekoliko godina, njezinu stabilnost u poslovanju, upravljanju financijama kao i potencijal daljnjeg širenja poslovanja na internacionalna tržišta. Potpisivanjem ovog ugovora osigurali smo sredstva za daljnju konsolidaciju poslovanja i dali vjetar u leđa nastavku internacionalizacije Grupe Podravka".

Regionalna direktorica u EBRD-u za Hrvatsku i Sloveniju, Vedrana Jelušić Kašić je dodala: "Podravka je ostvarila izrazit napredak u internom restrukturiranju, ali i osvajanju novih tržišta i internacionalizaciji poslovanja. Financijski paket koji smo danas potpisali odličan je primjer realizacije strateškog cilja EBRD-a koji se odnosi na podršku kompanijama u zemljama u kojima ulažemo u njihovom regionalnom razvoju. Podravki i Podravkašima želimo još puno uspjeha u daljnjem razvoju poslovanja kako u Hrvatskoj tako i na globalnoj razini".

Michael Georg Müller, predsjednik Uprave RBA ovom je prilikom izjavio: "Htio bih naglasiti da sindicirane kredite uvijek pohvaljujem jer se radi o udruživanju banaka na projektima koji imaju širi društveni značaj. Osobito je to važno u kontekstu hrvatskih poduzeća i svih koji su strateški važni za naše gospodarstvo, a Podravka je svakako perjanica hrvatske industrije hrane i pića. Ovim kreditom doprinosimo podržavanju jednog od najboljih domaćih poduzeća iz prehrambene industrije, osobito iz razloga što Podravka posluje i van hrvatskih granica te je od šireg interesa da joj banke drže leđa i da ju potiču na daljnju ekspanziju i povećavanje konkurentnosti".