Irena Bašić Štefanić panelistica na LEAP Summitu

09.05.2016

Irena Bašić Štefanić, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima RBA, sudjelovala je na panelu "Recruitment" na konferenciji "LEAP Summit" u Zagrebu, koju je sponzorirala Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA).

 

Irena Bašić Štefanić, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima RBA, sudjelovala je na panelu "Recruitment" na konferenciji "LEAP Summit" u Zagrebu, koju je sponzorirala Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA).

Ostale sudionice panela pod nazivom "Recruitment" bile su Vesna Potelj (Atlantic Grupa), Tea Vidaković (Metro) i Natalie Lerotić Pavlik, a panel je moderirala Zrinka Vidović Perišić (Atlantic Grupa), dok je tema panela bilo zapošljavanje u velikim poduzećima.

Ovom prilikom se okupljenima obratila Irena Bašić Štefanić, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima RBA te izjavila: "Mladima uvijek savjetujem da izaberu svoje područje interesa i pokušaju biti najbolji u poslu koji rade i vole. Kada govorimo o izradi životopisa, potrebno je biti originalan i na neki način se istaknuti te izbjegavati neistine ili nepotpune informacije. Svaki životopis je odraz potencijalnoga djelatnika, njegovih znanja i vještina, a iskustvo dolazi s vremenom. Nama u RBA je vrlo važno dobiti što više informacija o svakoj osobi prije samog odabira. Od mladih na početku ne očekujemo savršena tehnička znanja i znanja u biznisu, ali ono što svakako očekujemo i cijenimo je timski rad, integritet i komunikativnost. Konkretno, nama u RBA želja je zapošljavati djelatnike koji se uistinu mogu poistovjetiti s našim organizacijskim vrijednostima, dakle one koji ih žele zastupati iz svoje radne uloge u svakodnevnom radu. Kada govorimo o selekcijskom procesu, u današnje smo vrijeme suočeni s promjenama. Naime, proces odabira kandidata je više manje isti kao i ranije, ali ono što je svakako drugačije su nove generacije, odnosno njihova znanja i stečene vještine su bitno drugačije nego što je to bilo prije dolaska novih tehnologija. Također, razlikuju se i po drugačijem sustavu vrijednosti i očekivanjima koje imaju od poslodavca. Na nama je da mlade ljude pokušamo zainteresirati za nas, a ne obratno. Najveći izazov je zadržati osobu koja se zaposlila. Taj cilj možete ostvariti pružanjem adekvatnih edukacija, stavljanjem pred nove izazove te osluškivanjem potreba djelatnika. Kao zaključak bih rekla da je potrebno uvijek biti uključen u sve procese i faze kroz koje djelatnik prolazi. Već je odavno prestalo biti dovoljno samo biti dobar u selekcijskom procesu - sve što se događa kasnije je ono što čini razliku dobrih i manje dobrih poslodavaca".

LEAP (Learn, Engage, Act and Progress) Summit je studentska konferencija održana u Studentskom centru u Zagrebu, od 5. do 7. svibnja 2016. godine. Konferencija je okupila više od 1.000 studenata i brojne talentirane sudionike i predavače iz cijelog svijeta te se pozabavila aktualnim temama poput inovacija, poduzetništva, razvoja karijere, primjerima uspješnih poduzeća i inspiraciji. Jedan od glavnih fokusa konferencije, bila je tematika zapošljavanja mladih. Tijekom tri dana, sudionici konferencije upoznavali su uspješna poduzeća, slušali inspirativne govore i panele, te sudjelovali u networkingu te u radionicama pod stručnim vodstvom.

Posebno pozitivan aspekt konferencije bio je interaktivan pristup, između ostalih aktivnosti spominjemo i speed dating, tijekom kojega su se studenti imali prilike upoznati s velikim brojem potencijalnih poslodavaca, predstaviti se i izmijeniti kontakte. Tijekom ovog upoznavanja, studenti i mladi su imali prilike razgovarati i s kolegicama iz HR-a RBA - Mijom Pavičić i Josipom Hadžić.

Konferencija "Leap Summit" pokretač je pozitivnih promjena u Hrvatskoj, u situaciji kada mladi odlaze izvan Hrvatske u potrazi za poslom. Cilj konferencije je okupljanje potencijalnih kandidata za zapošljavanje te s druge strane njihovih budućih poslodavaca. Tako je među ostalim, na konferenciji bio veliki broj stručnjaka iz vodećih kompanija, poduzetnika i inovatora.