U fokusu objava inflacije u SAD-u

10.08.2022

Uz jučerašnji izostanak značajnijih ekonomskih objava iz vodećih svjetskih gospodarstava, danas je u fokusu objava potrošačkih cijena u SAD-u za mjesec srpanj.

 

U lipnju su američke cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, dosegle novi 40-godišnji maksimum, odnosno porasle za 9,1% na godišnjoj razini. Snažnoj godišnjoj promjeni najviše su doprinijele cijene energije (+41,6%) te cijene hrane (+10,4%), dok je temeljna inflacija (koja isključuje cijene energije i hrane) blago usporila na 5,9% (u odnosu na 6% u svibnju). Prema tržišnom konsenzusu u srpnju se očekuje usporavanje inflacije na 8,7%, što primarno odražava pad cijena energije (osobito cijena goriva za motorna vozila). Međutim, očekuje se i ubrzanje temeljne inflacije na 6,1%, što odražava široko rasprostranjene cjenovne pritiske. Porast troškova najamnine od 0,8% u lipnju na mjesečnoj razini bio je najveći od 1986., a zabrinjava i rast inflacije usluga (+0,7% u lipnju).
U nastavku tjedna u fokusu će biti objava proizvođačkih cijena u srpnju i zahtjeva za (novo)nezaposlene u SAD-u te objava preliminarnih podataka o sentimentu američkih potrošača čije istraživanje provodi Sveučilište Michigan. S naše strane Atlantika, fokus će biti na objavi lipanjske industrijske proizvodnje u europodručju.