Elevator Lab: Napredak pilot projekata

22.02.2019

Poduzeća koja su odabrana među više od 400 prijavljenih u listopadu 2018., sada u fazi provjere inovativnog koncepta predstavljaju svoje rezultate žiriju, mentorima i više od 250 drugih zainteresiranih osoba

 

Beč, 22. veljače 2019. – Jučer se prilikom manifestacije Demo Daya predstavilo osam financijskotehnoloških poduzeća koja sudjeluju u drugom krugu partnerskoga programa Raiffeisen Bank Internationala (RBI) Elevator Lab. Ta poduzeća, koja su odabrana među više od 400 prijavljenih u listopadu 2018., sada u fazi provjere inovativnog koncepta predstavljaju svoje rezultate žiriju, mentorima i više od 250 drugih zainteresiranih osoba. Njihova djelatnost obuhvaća područja napredne analitike (CityFALCON iz Ujedinjene Kraljevine i SESAMm iz Francuske), tehnologije za ulaganje i trgovanje (FINABRO iz Austrije i Limitless iz Nizozemske), iskustva nove poslovnice (CopSonic iz Francuske, PayKey iz Izraela i Pisano iz Ujedinjene Kraljevine) te otvorenoga bankarstva (Cambrist iz Irske).

„Moje kolege u žiriju i ja zaista smo zadivljeni napretkom pilot projekata. Vidimo mogućnost za suradnju koja bi mogla stvoriti znatnu dodanu vrijednost i za financijskotehnološka poduzeća, ali ponajviše za naše klijente“, riječi su kojima je predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl komentirao rezultate pilot faze koja je trajala četiri mjeseca. „U RBI-ju cijenimo stručnost. Proteklih mjeseci imali smo priliku vidjeti kako razmjena i suradnja s ovim poduzećima rezultira intenzivnim učenjem jednih od drugih“, nastavio je Strobl.

Rješenja su potvrđena u testnom, tzv. sandbox, okruženju uz testne klijente i stvarne podatke i u sljedećem koraku mogu prijeći su fazu planiranja uvođenja. Štoviše, za moguća ulaganja na raspolaganju je društvo Elevator Ventures, kojim se RBI služi za izravno ulaganje svojega kapitala u novoosnovana poduzeća.

O tome da program RBI-ja za ubrzanje uvođenja financijske tehnologije ne donosi ploda isključivo u smislu napretka učenja svjedoči suradnja s financijskotehnološkim poduzećem kompany iz prvoga kruga programa Elevator Lab u području unaprjeđenja učinkovitosti regulatorne tehnologije. U lipnju 2018. RBI i kompany potpisali su ugovor o kreiranju rješenja za poznavanje klijenta (KYC). Nastavlja se suradnja i s drugim sudionicima prvoga kruga i upravo se razmatra potpisivanje ugovora. 

S obzirom na takav uspjeh, ne treba čuditi što je RBI najavio pokretanje i trećeg kruga partnerskoga programa s financijskotehnološkim poduzećima. „Dakako, bit će i treći krug. Putem lokalnih natječaja Elevator Lab Challenges imamo još bolji pristup znanju i iskustvu u vezi s ekosustavima financijske tehnologije na našim tržištima“, dodao je Strobl.

 

* * *

Više o društvu CopSonic (www.copsonic.com) | Francuska
CopSonic je komunikacijska tehnologija koja korisnicima omogućuje interakciju ili prijenos podataka između elektroničkih naprava pomoću ultrazvuka. Ovo se društvo bavi područjem digitalne sigurnosti, mogućnošću pametne detekcije i IoT povezanosti. Patentirana tehnologija distribuira se kao komplet za razvoj softvera (eng. SDK) kojim se B2B partnerima omogućuje integracija rješenja u njihova postojeća okruženja kao alternativa ili dodatak u poslovanju pomoću tzv. near-field communication (NFC), Bluetooth LR ili QR tehnologije. Velike su prednosti rješenja njegova univerzalnost i mogućnost primjene na raznim platformama.

Više o društvu Cambrist (www.cambrist.com) | Irska
Cambrist surađuje s bankama koje žele preobraziti iskustvo provedbe prekograničnih kartičnih plaćanja za svoje klijente, stoga partnerskim bankama pomaže da ostvare veću vrijednost za klijente i da mogu konkurirati najnaprednijim financijskotehnološkim izazovima (eng. fintech disruptor) na tržištu deviznih plaćanja koje se neprestano razvija. Cambristove usluge pomoću unaprijeđenih digitalnih rješenja pomaže bankama da povećaju transparentnost i kontrolu troška prekograničnih plaćanja.

Više o društvu CityFALCON (www.cityfalcon.com) | Ujedinjena Kraljevina
CityFALCON postavlja nove definicije izvora financijskih vijesti, njihove obrade, distribucije i uporabe. Tehnologijom obrade prirodnih jezika nestrukturirane financijske sadržaje preoblikuje u strukturirane podatke te pomoću strojnog učenja personalizira podatke kojima se služe korisnici i klijenti. Osim RBI-ja, među klijentima su mu BNP Paribas, azijske banke, IEX Group i nekoliko društva iz sektora financijske tehnologije. CityFALCON je osvojio nagrade i priznanja Twittera, UBS-a, IBM-a, Standard Banka i društva NTT Data.

Više o društvu FINABRO (www.finabro.at) | Austrija
Cilj je društva FINABRO olakšati štednju za mirovinu i ostvarenje drugih važnih životnih ciljeva te ih učiniti dostupnijima. Za vlastitu jednostavnu platformu za upravljanje imovinom imućnijih klijenata dobio je odobrenje austrijskoga tijela za nadzor financijskog tržišta (FMA). U ponudi su paketi proizvodi životnog osiguranja (za umirovljenje), ali i bankovni proizvodi izvan paketa. Pristup tržištu uglavnom ostvaruje suradnjom s financijskim institucijama te prodajom svojega mirovinskog proizvoda izravno poslodavcima.

Više o društvu Limitless (www.limitlessapp.io) | Nizozemska
Limitless nudi jednostavnu i simpatičnu, tzv. white label mobilnu aplikaciju za upravljanje štednjom i mikroulaganjima na temelju potrošnje kako bi štediše postali ulagatelji. Njegova aplikacija pomaže klijentima da jednostavno ulažu i više se povežu sa svojom bankom.

Više o društvu PayKey (www.paykey.com) | Izrael
PayKey razvija jedinstveno rješenje društvenoga bankarstva koja omogućuje pristup korisnika ključnim financijskim uslugama, kao što su osobna plaćanja, provjera stanja, nadopuna iznosa kredita i usluga glasovne interakcije (eng. Chatbot), u sklopu BILO KOJE aplikacije za poruke na društvenim mrežama izravno sa svoje tipkovnice. Njegovo rješenje zasniva se na tipkovnici pametnoga telefona koja je potpuno integrirana s bankovnim aplikacijama, pretvarajući tipkovnicu u novi kanal za distribuciju usluga, informacija i za komunikaciju.

Više o društvu Pisano (www.cityfalcon.com) | Ujedinjena Kraljevina
Pisano je platforma za upravljanje svekanalnim korisničkim iskustvom koja poduzećima omogućuje prikupljanje povratnih informacija na svim točkama kako putem interneta, tako i izvan njega. Omogućuje rješenja za prikupljanje povratnih informacija klijenata, interakciju s njima dok nešto obavljaju i rješavanje njihovih zahtjeva. Uporabom ove platforme smanjuju se troškovi poslovanja za upravljanje odnosom s klijentima, pretvara ih se promotore brenda i tako se povećavaju prihodi. 

Više o društvu SESAMm (www.sesamm.com) | Francuska
SESAMm nudi alate za upravljanje imovinom zasnovane na vlastitim tehnologijama za obradu velikih podataka, umjetne inteligencije i prirodnih jezika. Njima se u stvarnome vremenu analiziraju milijuni mrežnih poruka, članaka i objava radi provedbe inovativnih analitičkih postupaka na tisućama financijskih proizvoda (npr. dionice, obveznice, valute, indeksi, robe ili kriptovalute).

Više o programu Elevator Lab
Program partnerstva s financijskotehnološkim poduzećima, koji je RBI pokrenuo 2017., usmjeren je na pronalaženje inovativnih ideja i rješenja u područjima napredne analitike, korporativnoga bankarstva, tehnologije za ulaganje i trgovanje, iskustva nove poslovnice, otvorenoga bankarstva i regulatorne tehnologije. Cilj je tog najvećeg programa za ubrzanje uvođenja financijskih tehnologija u regiji srednje i istočne Europe ostvariti dugoročnu suradnju s financijskotehnološkim poduzećima.

Više o Raiffeisen Bank Internationalu
Raiffeisen Bank International AG svojim matičnim tržištem uz Austriju, u kojoj je vodeća institucija korporativnog i investicijskoga bankarstva, smatra i srednju i istočnu Europu (SIE). Banke kćeri pokrivaju 13 tržišta te regije. Osim toga, RBI Grupa obuhvaća i brojne pružatelje drugih financijskih usluga, primjerice u područjima leasinga, upravljanja imovinom, kao i spajanja i pripajanja društava (M&A). 

Ukupno gledajući, usluge za gotovo 16 milijuna klijenata pruža oko 47.000 djelatnika putem približno 2.200 poslovnica, od kojih se većina nalazi u regiji SIE-a. Dionice RBI-ja uvrštene su na Bečku burzu. Austrijske regionalne Raiffeisen banke vlasnice su oko 58,8 posto dionica, dok je ostatak distribuiran javnosti. U sklopu austrijske bankovne grupacije Raiffeisen, RBI služi kao središnja institucija regionalnih Raiffeisen banaka i drugih pridruženih kreditnih institucija.

Za dodatne informacije slobodno se obratite:
Ingrid Krenn-Ditz (+43-1-71 707-6055, ingrid.krenn-ditz@rbinternational.com) ili
Christofu Danzu (+43-1707-1930, christof.danz@rbinternational.com) 
www.rbinternational.com | www.elevator-lab.com