Ukupni depoziti krajem siječnja 262,2 mlrd. kuna

10.03.2017

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem siječnja ove godine iznosili su 266,2 mlrd. kuna. 

 

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem siječnja ove godine iznosili su 266,2 mlrd. kuna. Premda su na mjesečnoj razini zabilježili pad od 4 mlrd. kuna (odnosno 1,5% u odnosu na prosinac 2016.) ukupni depoziti u siječnju nastavili su s trendom rasta na godišnjoj razini te su u usporedbi s istim mjesecom lani viši za 6,6 mlrd. kuna ili 2,6%.

Mjesečnom padu ukupnih depozita pridonio je pad valutnih štednih i oročenih depozita koji su se koncem siječnja spustili do razine 166,9 mlrd. kuna što je za 2,8 mlrd. kuna manje u odnosu na prosinac (mjesečni pad od 1,7%). Istovremeno su na godišnjoj razini zabilježili pad od 4,7 mlrd. kuna (2,7%). S druge strane, ukupni kunski štedni i oročeni depoziti koncem siječnja porasli su na 35,7 mlrd. kuna zabilježivši mjesečni i godišnji rast od 0,2% odnosno 0,3%.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80% ukupnih depozita krajem promatranog mjeseca zabilježili su razmjerno snažan pad na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako su u odnosu na prosinac niži za preko 2 mlrd. kuna (1,2%) te su i dvanaesti mjesec zaredom zabilježili pad na godišnjoj razini (za 5,3 mlrd. kuna odnosno 3,1%).

Obzirom da devizni depoziti čine gotovo 83% ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u siječnju za 2,3% na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.