Ukupni depoziti krajem prosinca 266 mlrd. kuna

20.02.2017

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem prosinca iznosili su 266 mlrd. kuna.

 

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni depoziti (koje čine depozitni novac te oročeni i štedni kunski i devizni depoziti) krajem prosinca iznosili su 266 mlrd. kuna. U odnosu na studeni, zabilježen je rast koji je u prosincu iznosio 1,6 mlrd. kuna odnosno 0,6%. Istovremeno su u prosincu ukupni depoziti nastavili s trendom rasta na godišnjoj razini te su u usporedbi s istim mjesecom lani viši za 9,3 mlrd. kuna ili 3,6%.

Mjesečnom rastu ukupnih depozita pridonio je rast depozitnog novca dok su kunski i valutni štedni i oročeni depoziti zabilježili mjesečni pad. Kunski depoziti (štedni i oročeni) su tako krajem prosinca dosegnuli 35,6 mlrd. kuna (zabilježivši mjesečni pad od 0,4% te godišnji rast od 1,1%) dok su valutni štedni i oročeni depoziti krajem prosinca iznosili 169,7 mlrd. uz mjesečni pad za 2,4 mlrd. kuna (1,4%). Na godišnjoj je razini padu ukupnih depozita na 205,3 mlrd. kuna (-0,6%) doprinio je i pad valutnih štednih i oročenih depozita za 1,6 mlrd. kuna (-0,9%).

Obzirom da devizni depoziti čine preko 83% ukupnih štednih i oročenih depozita, jačanje kune u odnosu na euro tj. pad prosječnog tečaja EUR/HRK u studenom za 1,3% na godišnjoj razini ublažio je godišnji rast ukupnih depozita iskazanih u kunama.

Promatrano prema sektorima, štedni i oročeni depoziti stanovništva, koji čine preko 80% ukupnih depozita krajem prosinca na mjesečnoj su razini stagnirali. S druge strane, u odnosu na prošlogodišnji prosinac štedni i oročeni depoziti stanovništva zabilježili su i smanjenje i jedanaesti mjesec za redom (za 3,1 mlrd. kuna ili 1,8%) na 165,7 mlrd. kuna. Istovremeno su štedni i oročeni depoziti poduzeća uz mjesečni pad za 1,8 mlrd. kuna (5,4%), krajem prosinca iznosili 31,6 mlrd. kuna. U odnosu na isti mjesec 2015. ukupni depoziti poduzeća su viši za 970 mil. kuna te su zabilježili godišnji rast po stopi od 3,2%.