U siječnju prosječna stopa nezaposlenosti 15,4%

24.02.2017

Prema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju iznosila je 15,4%.

 

Prema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju iznosila je 15,4%. Očekivano, na mjesečnoj razini je došlo do pogoršanja stope nezaposlenosti (za 0,6pb), na što su prethodno upućivali i podaci HZZ-a o broju nezaposlenih u siječnju, čiji je broj na mjesečnoj razini porastao za 7.517 osoba odnosno 3,2%.

Međutim, istovremeno je na godišnjoj razini nastavljen pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti te je stopa registrirane nezaposlenosti za 2,5 postotnih bodova niža u usporedbi s istim mjesecom 2016. Premda ohrabrujući podatak, ipak nije u potpunosti odraz strukturnih poboljšanja (poput rasta zapošljavanja). Naprotiv, dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima koji nisu uzrokovani zapošljavanjem (poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.).

Osim toga, posljednji podaci HZZ-a ukazuju na ozbiljne strukturne i demografske probleme, dodatno intenzivirane ekonomskim migracijama stanovništva. Tako je samo u prošloj godini ukupan broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 4.887 što je za 2,5% više u usporedbi s 2015. godinom. Štoviše, u siječnju ove godine je nastavljen negativan trend na godišnjoj razini: u odnosu na isti mjesec lani, broj izišlih iz evidencije radi zapošljavanja u inozemstvu porastao je za 6,3%.

U ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnog godišnjeg tenda u kretanju (ne)zaposlenosti, no pritom je važno naglasiti još uvijek prisutne strukturne slabosti na hrvatskom tržištu rada, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom te nisku razinu zaposlenosti (što Hrvatsku svrstava na samo začelje ljestvice pokazatelja stope zaposlenosti na razini Europske Unije). Obzirom na rekordne rezultate u turizmu u 2016., u iščekivanju još jedne iznimno uspješne turističke sezone i u mjesecima pred nama očekujemo da će nastavak poboljšanja na tržištu rada već u predsezoni ispuniti očekivanja.