U siječnju pad zaposlenosti na mjesečnoj razini

02.03.2017

Prema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupno zaposlenih osoba u siječnju ove godine spustio se na 1,343 milijuna osoba, potvrđujući i šesti mjesec zaredom pad na mjesečnoj razini.

 

Prema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupno zaposlenih osoba u siječnju ove godine spustio se na 1,343 milijuna osoba, potvrđujući i šesti mjesec zaredom pad na mjesečnoj razini. Na nastavak (sezonskog) pogoršanja pokazatelja zaposlenosti na mjesečnoj razini ukazivali su i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojima je u siječnju broj osiguranika iznosio 1,433 milijuna što je za 6.786 osoba manje u odnosu na prosinac (mjesečni pad od 0,5%).

Premda prisutne metodološke razlike ne dopuštaju valjanu usporedbu podataka iz dvaju navedenih izvora, činjenica je da ukazuju na istovjetne trendove na mjesečnoj razini. Tako je prema podacima HZMO-a, u siječnju i šesti mjesec zaredom zabilježen pad broja osiguranika na mjesečnoj razini, no istovremeno je i potvrđen trend rasta zaposlenosti na godišnjoj razini koji je neprekidno prisutan od ožujka 2015. godine. Ukupan broj osiguranika u siječnju ove godine bio je viši za 24.612 u odnosu na isti mjesec lani (godišnji rast od 1,7%).

Mjesečna pogoršanja pokazatelja (ne)zaposlenosti uobičajena su i očekivana pojava u ovom dijelu godine, intenzivirana s odmakom glavne turističke sezone. Karakterističnu sezonalnost u kretanju (ne)zaposlenosti potvrđuju i posljednji podaci HZZ-a o udjelu sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima. Naime, u siječnju je taj udio porastao na gotovo 32% što u odnosu na isti mjesec lani predstavlja blago poboljšanje (od 1,1pb) upućujući na zaključak o nešto boljoj (produženoj) turističkoj postsezoni odnosno pripremi za turističku predsezonu.

Nakon rekordnih rezultata u turizmu u 2016. godini, očekujemo da će i službeni podaci tijekom narednih mjeseci potvrditi očekivanja o još jednoj uspješnoj (pred)sezoni što bi u konačnici trebalo ublažiti negativne trendove na tržištu rada koji su na mjesečnoj razini vidljivi tijekom zimskih mjeseci.