Mjesečni rast broja nezaposlenih u siječnju

16.02.2017

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u siječnju je, očekivano, na mjesečnoj razini i četvrti mjesec za redom došlo do pogoršanja pokazatelja nezaposlenosti što je uobičajeno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

 

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u siječnju je, očekivano, na mjesečnoj razini i četvrti mjesec za redom došlo do pogoršanja pokazatelja nezaposlenosti što je uobičajeno tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Tako je ukupan broj nezaposlenih krajem siječnja porastao na 244.134 što je 7.517 nezaposlenih osoba više nego u prethodnom mjesecu (3,2%). Istovremeno, na godišnjoj razini je nastavljen trend pada broja nezaposlenih osoba koji datira od travnja 2014. godine. Naime, u siječnju je zabilježeno oko 49 tisuća nezaposlenih osoba manje nego u istom mjesecu lani (pad od 16,7%).

Nadalje, podaci HZZ-a pokazuju kako je od 27.739 osoba koje su u siječnju ušle u evidenciju zaposlenih njih 20.855 (odnosno 75,2%) prije ulaska u evidenciju bilo u radnom odnosu. Istovremeno, kao razlog prestanka radnog odnosa 16.497 osoba (59% od ukupno ušlih u evidenciju) navode istek ugovora o radu na određeno vrijeme. S druge strane, broj izišlih iz evidencije nezaposlenih zbog novog zapošljavanja zabilježio je u siječnju pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (10% odnosno 4,7%).

S druge strane, karakterističnu sezonalnost u kretanju (ne)zaposlenosti potvrđuju i posljednji podaci HZZ-a o udjelu sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima. Naime, u siječnju je taj udio porastao na gotovo 32% što u odnosu na isti mjesec lani predstavlja blago poboljšanje (od 1,1pb) upućujući na zaključak o nešto boljoj (produženoj) turističkoj postsezoni odnosno pripremi za turističku predsezonu. Obzirom na rekordne rezultate u turizmu u 2016., u iščekivanju još jedne iznimno uspješne turističke sezone i u mjesecima pred nama očekujemo da će nastavak poboljšanja na tržištu rada već u predsezoni ispuniti očekivanja. S druge strane, registrirana stopa nezaposlenosti za siječanj čija je objava prema kalendaru DZS-a najavljena za sljedeći četvrtak vjerojatno će potvrditi uobičajena sezonska kretanja uz rast stope na razinu od oko 15,3%.