Zrinka Živković Matijević panelistica na konferenciji – 7. Susret guvernera regije

20.03.2019

Što mogu učiniti banke, kakva su njihova iskustva i jesu li iskorišteni svi potencijali međunarodnih razvojnih banaka?

 

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja RBA, sudjelovala je kao panelistica na konferenciji „7. Susret guvernera regije", na bankarskom panelu pod nazivom „Investicije u JI Europi“, u organizaciji poslovnog tjednika Lider.  

Na održanom dvodnevnom događanju u Kempinski hotelu u Savudriji, održana su predavanja i prezentacije koja su ujedno i poslužila kao uvod u diskusije koje su uslijedile. Tijekom dva dana, održana su dva panela – monetarni panel s temom FinTech izazova i potencijalima za industriju te bankarski panel na kojem je sudjelovala Živković Matijević.  

Prije početka bankarskog panela, uvodno izlaganje održao je Velimir Šonje, koji je predstavio svoje posljednje istraživanje na temu privlačenja te iskorištavanja investicija u Hrvatskoj. Zatim je uslijedilo panel „Investicije u JI Europi“, na kojem su sudjelovali: Zrinka Živković Matijević (RBA), Ante Žigman (HANFA), Christopf Schoefboeck (ERSTE), Jelena Galić (AIK banka), Mario Henjak (Gorenjska banka), Dubravko-Ante Mlikotić (Addiko) te Milan Deskar Škrbić iz Hrvatske narodne banke kao moderator panela.

Zašto su stope investicija u JI Europi relativno niske, što stoji iza dobrog položaja nekih država na ljestvici Doing Business, imaju li te zemlje atraktivnije okružje za ulaganja i vide li se rezultati? Kakva je struktura investicija, vidi li se neka nova uloga državnih investicija? Što mogu učiniti banke, kakva su njihova iskustva i jesu li iskorišteni svi potencijali međunarodnih razvojnih banaka? Kako pospješiti razvoj tržišta kapitala? Sve su to pitanja na koja se odgovaralo tijekom rasprave na panelu, dok se kao zaključak nametnula činjenica da bez ubrzanja investicija nema viših stopa rasta i cilj je panela bio razlučiti mogućnosti da se politikama poboljša investicijska klima i potaknu ulaganja, od nekih objektivnih ograničenja kao što su male veličine tržišta i starenje stanovništva odnosno emigracija, što sigurno koči investicije i razvoj.

Tijekom rasprave, Živković Matijević je u svom dijelu izlaganja naglasila: „Kao faktore sporog oporavka investiranja u Hrvatskoj, navela bih i interne i eksterne faktore, što uključuje hrvatsko kašnjenje u pristupanju EU, stoga i sporiji start reformi koje su s tim povezane, ali aktivnost konkurentskih država koje su isto radile na svojoj investicijskoj privlačnosti. Ne pomaže ni to što Hrvatska nije dovoljno duboko i do kraja provela nužne reforme. Kad pričamo o očekivanjima unatoč usporavanju rasta gospodarstva, kratkoročni izgledi ostaju povoljni zahvaljujući nastavku rasta osobne potrošnje i očekivanom ubrzanju investicija. Oni će neutralizirati nepovoljno vanjsko okruženje. Rast investicija se priželjkuje na početku svake godine. I dok privatne investicije uvelike ovise o pozitivnim očekivanjima i predvidivosti poslovnog okruženja, javne investicije ovise o sposobnosti povlačenja EU fondova, gdje unatoč pozitivnom trendu ostajemo na začelju Europe. Kako se primiče kraj sedmogodišnjeg razdoblja za ugovaranje projekata financiranih iz EU fondova, očekujemo aktivniji pristup javnog sektora i povećano korištenje ugovorenih sredstava s pozitivnim učinkom na rast investicija".

Kao zaključak svoga izlaganja, Živković Matijević je poručila: "Međutim, kapacitet privlačenja i provedbe ulaganja ostaje nizak zbog rascjepkanosti javne uprave, ogromnih teritorijalnih razlika u Hrvatskoj te nedovoljnih administrativnih kapaciteta za privlačenje i implementaciju samih investicija. Suprotno tome javne investicije podržane su činjenicom da se približavaju izbori što u pravilu motivira osobito lokalnu i regionalnu samoupravu na dodatna ulaganja. Naposljetku, visina i efikasnost investicija mogu se povećati jedino jačanjem efikasnosti institucija i jačanjem vladavine prava“.  

Godišnji susret guvernera centralnih banaka država regije okuplja guvernere i predstavnike banaka i financijskog sektora. Cilj skupa je unaprijediti suradnju financijskih institucija regije i razmijeniti iskustava u suzbijanju i ublažavanju posljedica financijskih kriza i ukupnog gospodarstva, dok su teme susreta usmjerene na izazove monetarnih politika.

Više o konferenciji i programu, možete pročitati na stranicama poslovnog tjednika Lider.