Zrinka Živković Matijević panelistica na Okruglom stolu Akademije Zagrebačke burze

08.02.2019

Zbog razduživanja svih sektora, zamjetno se tijekom proteklih godina smanjila vanjska ranjivost Hrvatske, rekla je Živković Matijević.

 

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja RBA te predsjednica Kluba glavnih ekonomista HUB-a, sudjelovala je kao panelistica na Okruglom stolu „2019. – što donosi tržištu kapitala i gospodarstvu?“, u organizaciji Akademije Zagrebačke burze.

Prije početka panela i rasprave, uvodno izlaganje koje je ujedno i poslužilo kao uvod u diskusiju, održao je moderator Okruglog stola – Josip Jagić, dugogodišnji novinar te diplomirani politolog, koji je ukratko je predstavio glavne točke rasprave – globalna i europska kretanja i očekivanja te pregled hrvatskog tržišta kapitala. Nakon uvodnog dijela, uslijedila je panel rasprava pod nazivom „2019. – što donosi tržištu kapitala i gospodarstvu?“, na kojoj su sudjelovali: Zrinka Živković Matijević (RBA), Vedran Šošić (HNB), Ante Žigman (HANFA), Ivana Gažić (ZSE) te Josip Jagić, kao moderator panela.   

U svom obraćanju, Zrinka Živković Matijević je naglasila: „Od kraja prošle godine prisutno je globalno usporavanje gospodarstva. Brexit, ulazak Italije u recesiju te neizvjesnost ključnih trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine čimbenici su koji i dalje stvaraju nesigurnost na financijskim tržištima. Uz navedeno, najnovija, značajno izmijenjena, retorika FED-a, odnosno odgađanje podizanja kamatne stope za lipanj ove godine, također ukazuje na globalno usporavanje i pojačani oprez na tržištima. Kada uspoređujemo SAD i Europu, onda primjećujemo izraženije usporavanje europskog gospodarstva u odnosu na američko. Kamatne stope i na europskom tržištu ostat će nisko tijekom cijele 2019. godine. Potpomognute visokom likvidnošću sustava, prvo podizanje referentnih kamatnih stopa ESB-a ne treba očekivati prije kraja 2019. godine. Kada govorimo o investicijama, moram naglasiti činjenicu da investicije "vole" ići u stabilna i uređena poslovna okruženja, odnosno države. Često mijenjanje propisa, slabo institucionalno okruženje i slabo povjerenje u pravni sustav, čimbenici su koji svakako utječu na privlačnost istih u Hrvatsku. Upravo i zbog navedenih čimbenika, hrvatska konkurentnost ostaje stagnantna kroz vrijeme. Zbog razduživanja svih sektora, zamjetno se tijekom proteklih godina smanjila vanjska ranjivost Hrvatske. Uz pozitivne fiskalne statistike i rast gospodarstva, navedeno svakako ima pozitivan efekt na percepciju rizičnosti Hrvatske. Ali strukturno, nažalost, bitnije promjene nismo vidjeli. Primjerice, naš državni proračun se mahom oslanja na prihode od PDV-a i dokle god raste potrošnja, koja je uvelike potpomognuta kretanjima u turizmu, jasno je da se povoljna situacija u proračunu može zahvaliti upravo navedenim čimbenicima. Dakle, iako smo svjesni činjenice da i dalje treba raditi na jačanju konkurentnosti, najveće prepreke i dalje leže u sveprisutnoj nesigurnosti našeg tržišta, odnosno u potrebi uklanjanja barijera za poslovanje i unapređenja investicijske klime. Ako želimo povećati rast i učiniti ga stabilnijim, nužno je osnaživanje hrvatskih institucija, pogotovo s obzirom da stremimo ulasku u euro područje“, zaključila je Živković Matijević.