Zrinka Živković Matijević panelistica na konferenciji AmChama

24.09.2019

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja Raiffeisen banke, sudjelovala je kao panelistica na konferenciji „Načini financiranja rasta hrvatskih poduzeća“.

 

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih i financijskih istraživanja Raiffeisen banke, sudjelovala je kao panelistica na konferenciji „Načini financiranja rasta hrvatskih poduzeća“, u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham) i Enterprise Investors, vodećeg investicijskog fonda rizičnog kapitala s privatnom ponudom u regiji SIE.

Prije početka panela i rasprave, uvodno izlaganje koja su ujedno i poslužilo kao uvod u diskusiju, održala je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama, te je potom uslijedila panel rasprava, pod nazivom „Pogled nakon godinu dana: iskustva ulaganja u Hrvatsku“, na kojoj su sudjelovali: Zrinka Živković Matijević (RBA), Michal Kedzia (Enterprise Investors), Daniel Radić (KPMG) te Miljan Ždrale (EBRD).

U svom izlaganju, Zrinka Živković Matijević je istaknula: „Hrvatska ima strukturne probleme kada je riječ o tržištu rada, pri čemu su stopa radno sposobnog stanovništva koje je aktivno, kao i stopa zaposlenosti, i dalje niski. Dok, s druge strane, u odnosu na druge zemlje, i dalje ima relativno visoku stopu nezaposlenosti. Naposljetku, tu je i nedostatak radne snage u mnogim područjima. Iz dana u dan, to postaje veliki izazov za Hrvatsku, ne samo u kratkoročnom, već i dugoročnom pogledu, jer ljudski kapital je jedan od glavnih izvora potencijalnog rasta. Kada su u pitanju reforme, svaka hrvatska vlada provodi politike "malih koraka", a kao nužne reforme vidim one javnog sektora i obrazovnog sustava, dok bih svakako vladavinu prava apostrofirala kao najvažniju.“, zaključila je Živković Matijević.  

Enterprise Investors jedno je od najvećih društava fondova rizičnog kapitala (private equity) u središnjoj i istočnoj Europi. Posluje od 1990., a uspostavilo je devet fondova s ukupnim kapitalom od preko 2,5 milijarde eura. Društvo je putem fondova uložilo 1,9 milijardi eura u 143 društva u različitim sektorima i izašlo iz 130 društava s ukupnim bruto prihodima od 3,8 milijarde eura.