Zrinka Živković Matijević panelistica na 14. HUKR konferenciji

27.09.2017

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke, sudjelovala je na 14. Konferenciji Hrvatske udruge korporativnih rizničara (HUKR). 

 

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke, sudjelovala je na 14. Konferenciji Hrvatske udruge korporativnih rizničara (HUKR) koja je okupila predstavnike preko 60 korporacija i financijskih institucija.

Uz makroekonomsku prezentaciju s posebnim naglaskom na održivost trenutnog gospodarskog rasta, Živković Matijević je sudjelovala na panelu „Aktualni sat i po'“ gdje su sudionici razgovarali o aktualnim gospodarskim temama. Uz utjecaj turizma na cjelokupno gospodarstvo na panelu se raspravljalo o ukupnom poreznom opterećenju s fokusom porez na nekretnine, kamatnim stopa, digitalizaciji i kripto valutama te globalnim kriznim žarištima. Panel je moderirala Nataša Bereš, izvršna direktorica u nakladničkom društvo Zgombić&Partneri, dok je uz Živković Matijević na panelu sudjelovao i Branko Bojanić, član Nadzornog odbora u društvu Alternative Invest.

Živković Matijević je u svom dijelu izlaganja među ostalim naglasila: „Cilj porezne politike trebala bi biti izgradnja suvremenog i učinkovitog poreznog sustava kojim se na pravedan način ubire dovoljno poreza i smanjuju distorzije u gospodarstvu. Reformskim mjerama obično se naglašavaju mjere za širenje porezne osnovice, a ne na povećanje poreznih stopa. Ukupno porezno opterećenje u Hrvatskoj zaista je visoko, a javni sustavi zauzvrat ne pružaju odgovarajuće i kvalitetne usluge. Potencijal poreza na nekretnine razmjerno je velik, ali njegovo uvođenje treba biti dobro pripremljeno i komunicirano te naposljetku popraćeno smanjivanjem oporezivanja u drugim segmentima. Priprema među ostalim podrazumijeva jačanje sposobnost lokalne samouprave za upravljanje tim porezom, transparentno i razvijeno tržište nekretnina, sređivanje katastra i ukidanje ostalih poreza povezanih s nekretninama“, zaključila je Živković Matijević, dok je dodatno u svom makroekonomskom osvrtu, poseban naglasak stavila na nužnost poboljšanja poslovnog okruženja, jačanja vladavine prava ali i opasnosti nedostatka ljudskog kapitala u stvaranju održivog rasta i razvoja.

HUKR Konferencija najvažniji je event financijske industrije, koji okuplja veliki broj financijskih stručnjaka iz svih sektora, a ovogodišnja konferencija je imala za svrhu odgovoriti na pitanja vezana uz kriptovalute, bankarstvo u digitalnom dobu, Blockchain tehnologiju te kibernetičku sigurnost i moderne tehnološke prijetnje. Ove godine je tako i konferencija započela osvrtom Borisa Vujčića, guvernera Hrvatske narodne banke, na trendove u financijskoj industriji i na digitalne tehnologije.