Zrinka Živković Matijević moderatorica na ZSE konferenciji u Rovinju

24.10.2017

Zrinka Živković Matijević sudjelovala je na konferenciji  pod nazivom „Izazov promjene: Novi izazovi“, koja je okupila predstavnike preko 400 sudionika iz financijske industrije.

 

Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke, sudjelovala je kao moderator panela „Mirovinski fondovi u CEE/SIE regiji“ na konferenciji Zagrebačke burze i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) u Rovinju, pod nazivom „Izazov promjene: Novi izazovi“, koja je okupila predstavnike preko 400 sudionika iz financijske industrije.

Uvodna obraćanja uglednih stručnjaka iz financijske industrije, poput Borisa Vujčića – guvernera Hrvatske narodne banke, Damira Grbavca – predsjednik Uprave RMF-a i predsjednik UMFO-a, Petra-Pierre Mateka – predsjednika Upravnog vijeća HANFAe te Matti Leppälä – CEO PensionsEurope, poslužila su kao uvod u panel raspravu koja je uslijedila te je održana i diskusija, na kojoj su sudjelovali: Zoran Anušić (Svjetska banka), Kristijan Buk (AZ fond), Marian Kopecky (Allianz Slovenská) i Nataša Marjanović (Generali Osiguranje Srbija) te Zrinka Živković Matijević (RBA) kao moderatorica panela. 

Nakon uvodnog izlaganja, Živković Matijević se osvrnula na stanje mirovinskog sustava u regiji Srednje i Istočne Europe, te se povela rasprava o demografskom stanju Europe te o fiskalnoj krizi koja je zahvatila EU tijekom posljednjih godina. Fokus panela je bio stavljen na primjere zemalja poput Slovačke i Srbije te na budućnost i održivost mirovinskog sustava u Hrvatskoj, ali i u Europi. Prije početka panela, Živković Matijević je istaknula: „Zajedničko obilježje gotovo svih europskih zemalja je demografsko starenje i sve veći pritisak na održivost mirovinskih sustava. Odluke koje donosimo danas utječu uvelike na održivost mirovinskog te općenito fiskalnog sustava, ali i na opće blagostanje budućih generacija. Glavni cilj  je stvoriti socijalno adekvatan te financijski stabilan mirovinski sustav. Drugim riječima, ključno je uspostaviti ravnotežu između primjerenih mirovina i financijske održivosti , što nije ni lako ni jednostavno. Naprotiv, to je složen, politički osjetljiv i ekonomski vrlo zahtjevan proces“, zaključila je Živković Matijević.

Konferencija veliku pozornost poklanja globalnim i europskim ekonomskim i tržišnim kretanjima i u tom kontekstu promatra trendove u Hrvatskoj, kako na tržištu kapitala, tako i u upravljanju imovinom fondova, uz brojne strane predavače iz renomiranih institucija te rasprave u kojima su sudjelovati istaknuti hrvatski stručnjaci. Također, ove godine se puno govorilo i o financijskom opismenjavanju i edukaciji novih generacija, kao i o alatima koji mogu pomoći u donošenju financijskih odluka. 

S preko 400 sudionika iz financijske industrije, tijela državne uprave i poduzeća, ovo je idealna prilika i za dijeljenje znanja i stvaranje novih kontakata, što se pokazalo neprocjenjivom sastavnicom ovog događanja.

Ove godine je konferencija „Izazov promjene“ pripremila predavanja 20-ak istaknutih govornika iz Hrvatske, regije i inozemstva, koji su s polaznicima podijelili svoja znanje, iskustvo i ekspertizu. Konferencija je postala središnje mjesto susreta domaće i regionalne financijske zajednice te je prepoznata je kao događaj od izuzetne važnosti za razvoj domaćeg financijskog sektora.