Volonteri Raiffeisen banke pošumljavali požarišta u Žrnovnici u prvom vikendu akcije Boranka

10.10.2019

Zasađeno je više tisuća sadnica, a cilj je do sredine studenog posaditi 40-ak tisuća sadnica i drugog sadnog materijala u žiru i sjemenu.

 

Prva ovogodišnja vikend akcija u kampanji Boranka uspješno je privedena kraju. Šestotinjak volontera iz raznih dijelova Hrvatske dva dana je, u splitskom naselju Žrnovnica, marljivo sadilo novu šumu koja je u potpunosti izgorjela u velikom požaru 2017. godine. Zasađeno je više tisuća sadnica, a cilj je posaditi 40-ak tisuća sadnica i drugog sadnog materijala u žiru i sjemenu do kraja trajanja kampanje koja završava sredinom studenog.

U akciji je sudjelovao veliki broj izviđača, koji su i glavni organizatori kampanje Boranka. Tako su se ovaj vikend u Žrnovnici, uz domaćine iz Splita i Omiša, okupili izviđači iz Slavonije, Siska i Novske, kako bi zajedničkim snagama sudjelovali u obnovi prirode.

„Strašno je vidjeti sve ove požarom uništene površine. Sve su to nekada bile šume, a nama izviđačima, koji smo izuzetno vezani uz šumu i prirodu, još je teže gledati kad šuma nestane. Došlo nas je 20-ak iz Siska i osjećamo se odlično kad možemo pomoći u obnovi prirode. I onima najmlađima ovo je puno zanimljivije od igranja igrica jer se osjećaju korisno“ – izjavio je Josip Kolak, izviđački voditelj iz Siska.

Uz izviđače i ostale volontere i građane koji su se priključili akciji, u pošumljavanju su sudjelovali i zaposlenici tvrtki sponzora kampanje Boranka iz Raiffeisen banke i tvrtke L'Occitane. 50-ak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora i poBORitelja ovogodišnje Boranke, oba je dana sudjelovalo u akcijama sadnje. U pošumljavanju im se pridružio i Michael Müller, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), koji je najavio dolazak njihovih volontera i na sve ostale akcije pošumljavanja.

"Sudjelovanjem u ovoj akciji RBA nastoji iskazati i ojačati društvenu odgovornost te postati primjer dobre prakse korporacijske organizacijske kulture koja osnažuje svoje djelatnike da postanu aktivni nositelji pozitivnih promjena u društvu. S obzirom da ove godine obilježavamo 25 godina poslovanja RBA, odlučili smo pokrenuti našu novu platformu Yellow goes Green u čijem su fokusu upravo projekti kao što je Boranka. Posebno me veseli činjenica da su naši djelatnici prepoznali naša nastojanja te se organizirali, kako bi zajednički vratili zelenu boju opožarenim šumama Dalmacije. Sljedeće vikende ćemo također biti prisutni s našim volonterskim snagama i vjerujem da ćemo potaknuti i ostale na odaziv ovoj vrijednoj akciji", zaključio je Müller.

Prije samog početka sadnje, volontere su educirali stručnjaci iz Hrvatskih šuma, koji su im objašnjavali tehniku sađenja i učili ih o vrstama koje se sade. Radi se o isključivo autohtonim vrstama, a na požarištima se sadi mješovita sastojina bjelogorice i crnogorice. Za sigurnost sudionika brinuli su se volonteri Crvenog križa, vatrogasci iz JVP Split i DVD Solin osigurali su cisterne s vodom za piće i za zalijevanje sadnica, a opremu za sadnju dopremili su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite.  Grad Split osigurao je autobuse za prijevoz volontera.

Organizatori iz Saveza izviđača Hrvatske izuzetno su zadovoljni prvom akcijom te su već u pripremama za naredne. Iduća akcija pošumljavanja organizirana je 12. i 13. listopada u Solinskom naselju Kučine, a očekuje se sudjelovanje oko 1000 volontera, od čega nekoliko stotina školaraca iz solinskih osnovnih škola.