Volonteri Raiffeisen banke ponovno pošumljavali opožarena područja

14.10.2019

Akciju su ponovno podržali marljivi volonteri RBA te još jednom pokazali svoj senzibilitet prema društveno angažiranim zadacima.

 

Druga ovogodišnja vikend-akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije, kao dio najveće volonterske kampanje Boranka, okupila je ovu subotu i nedjelju u Kučinama iznad Solina tisuću volontera iz raznih dijelova Hrvatske koji su posadili 10.000 stabala u sadnicama i sjemenu. 
Akciju su ponovno podržali marljivi volonteri RBA te još jednom pokazali svoj senzibilitet prema društveno angažiranim zadacima. Upravo novom platformom društveno odgovornog poslovanja Yellow goes Green, Raiffeisen banka nastoji odgovoriti na socio-ekološke izazove koji nas okružuju te u svojoj osnovi ima dvije ključne komponente: djelatnike koje se kroz korporativno volontiranje usmjerava u društvene odgovorne projekte s ciljem ulaganja u lokalnu zajednicu te podizanje svijesti i promociju koncepta održivosti u poslovanju.

Akciju su ovaj vikend organizirali Savez izviđača Hrvatske, Grad Solin, Odred izviđača pomoraca "Posejdon" iz Solina, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja, uz pomoć brojnih partnera i službi.

Volonteri su na terenu najprije prošli edukaciju stručnjaka iz Hrvatskih šuma i naučili što i kako se ispravno sadi. Potom su u timovima zadužili radnu opremu i krenuli u pošumljavanje. Posađene su isključivo autohtone vrste: pinjoli, čempresi i primorski bor u sadnicama te crni bor u sjemenu. Procjena je da je u akciji ovaj vikend posađeno više od deset tisuća novih stabala u sadnicama i sjemenu, što je nadmašilo sva očekivanja organizatora, ističu iz Saveza izviđača Hrvatske.

U akciji su sudjelovali izviđači iz Solina, Splita, Trogira, Rijeke i Pule, srednjoškolci, studenti, članovi planinarskih društava te učenici sve četiri solinske osnovne škole - OŠ Don Lovre Katića, OŠ Kraljice Jelene, OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ kralja Zvonimira.
Akciji su se pridružili i mještani Kučina i Mravinaca, na čijem su području požari uzrokovali velike štete. Podršku akciji pružili su i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, Ravnateljstvo civilne zaštite, volonteri solinskog i makarskog Crvenog križa, solinski i vranjički vatrogasci te pripadnici solinske policije.

Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka Dan Špicer najavio je da će sljedeća akcija pošumljavanja u kampanji Boranka biti 26. i 27. listopada, a pošumljavat će se područje Sitno Gornje u Splitu. Za građane je organiziran prijevoz autobusima koji će polaziti s kolodvora u Sukoišanskoj, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na info@boranka.hr.