Vesna Ciganek-Vuković panelistica na konferenciji Infoarene

15.02.2017

Vesna Ciganek-Vuković, članica Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), sudjelovala je kao panelistica na stručnoj konferenciji Infoarene.

 

Vesna Ciganek-Vuković, članica Uprave Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), sudjelovala je kao panelistica na stručnoj konferenciji Infoarene, pod nazivom „Restructuring and Financing Change Experience Day", na temu izazova restrukturiranja te financiranja poduzeća.

Tijekom konferencije, eminentni stručnjaci iz bankarskoga sektora te poduzetnici i drugi stručnjaci, uključeni u procese restrukturiranja poduzeća, raspravljali su o ključnim odrednicama ovih procesa. Konferencija se osvrnula na „best in class" restrukturiranja koja stvaraju vrijednost za sve strane uključene u proces – kreditore, tvrtke, dioničare i zaposlenike, s posebnim fokusom na poduzeća Dalekovod i Atlantic grupu.

Okupljene sudionike konferencije uvodnim su obraćanjem ispred EY-a pozdravili Lena Habuš, izvršnadirektorica i voditeljica Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama za Hrvatsku, i Zlatko Bazianec, partner u Deloitteu. Tom prigodom Bazianec je okupljenima održao prezentaciju pod nazivom „Strategic restructuring or Challenges in the management of companies in process of restructuring", te posebno naglasio restrukturiranje na temu engleskoga modela.

Uvodno obraćanje poslužilo je kao uvod u panel raspravu koja je uslijedila te je održana i diskusija pod vodstvom Lene Habuš, na kojoj su sudjelovali Vesna Ciganek-Vuković (RBA), Neven Vranković (Atlantic grupa), Alen Premužak (Dalekovod), Mirta Ceranac Poljak (M7 Real Estate), Barbara Cerinski (EOS Matrix) i Dinko Novoselec (AZ fond). Ciganek-Vuković pritom je istaknula: "Pravovremeno i sveobuhvatno provođenje restrukturiranja poslovanja preduvjet je uspješnoga rješavanja nastalih ili potencijalnih problema. Iz protekloga razdoblja naučili smo da je nužno rano detektiranje i prepoznavanje određenih rizika i promptno djelovanje, što je nažalost ranije bio izuzetak. Posljedica je još uvijek visok udio loših plasmana u gospodarstvu, čemu pridonosi činjenica da se isti vrlo sporo rješavaju u okviru postojećega pravnog okvira. Očekivano je bilo da će izmjene poreznoga zakona omogućiti brže rješavanje loših plasmana putem nagodbi i porezno priznatih otpisa, čime bi dužnicima koji su u ozbiljnim poteškoćama, dug bio sveden na razinu koju mogu otplaćivati. Naime, društvo je opterećeno starim nagomilanim dugovima, što koči daljnji razvoj tržišta, a bez značajnih otpisa nije moguće provesti restrukturiranje na način da se dužnicima omogući da uredno servisiraju obaveze te s vremenom opet steknu status urednoga dužnika. Obzirom na ograničenu primjenu zakona, u dijelu porezno priznatih otpisa, značajnije smanjenje loših plasmana banaka moguće je jedino prodajom specijaliziranim investitorima, kojima je to djelatnost te imaju ekspertizu, a interes je u porastu kako na stani ponude tako i potražnje.

Iako se navike plaćanja popravljaju, još uvijek smo zemlja većeg rizika naplate, a time i ulaganja, također je prosječna zaduženost poslovnih subjekata na visokim razinama što upućuje na nedostatak vlasničkoga kapitala. Stoga, za značajniji razvoj, tržištu trebaju investitori koji su spremni preuzeti veći rizik ulaganja, bilo kao strateški partneri ili institucionalni fondovi, ali i spremnost vlasnika da promjene poslovni model svojih poduzeća.", zaključila je Ciganek-Vuković.

Ovogodišnja konferencija završena je drugim panelom, koji je fokus stavio na primjere iz prakse, te su predstavljeni primjeri i iskustva poduzeća poput: HPB, APS Holding, Deloitte, EY Hrvatska, M7 Real Estate, Madirazza i Partneri, DTB Law Firm, Oracle i Metronet.