Toni Jurčić panelist na konferenciji Startup Europe Regatta

05.06.2019

Toni Jurčić, izvršni direktor Poslovanja s gospodarstvom i poduzetništvom RBA, sudjelovao je na panelu „The Future of Fintech“ tijekom konferencije Startup Europe Regatta u Splitu.

 

Konferencija je ujedno bila i prigodna platforma za pokretanje hrvatskog World Blockchain HUB-a. To znači da se Hrvatska upisala uz bok zemljama poput Estonije, Japana, Švicarske ili Južne Koreje, te će u narednom razdoblju investirati u infrastrukturu kako bi bila zanimljiva potencijalnim ulagačima u Blockchain tehnologije, ali i Blockchain kompanijama.   

Prije početka panela i rasprave, uvodna izlaganja koja su ujedno i poslužila kao uvod u diskusiju, održali su Ivan Gabrić, Senior Business Customer Director iz A1, te je održan okrugli stol pod nazivom „The Future of Digital Technologies“. Predavači i panelisti su ukratko predstavili izazove koji očekuju bankarski sektor ali i ostale segmente gospodarstva, te je potom uslijedila panel rasprava pod nazivom „The Future of Fintech“, na kojoj su sudjelovali: Toni Jurčić (RBA), Alwin Tan (Asian Blockchain HUB), Nikola Škorić (Elektrocoin), Marijan Mumdžiev (Fintech Insurance – Amodo), te Stephanie Trpkov (World Bank) kao moderatorica panela. 

U svom izlaganju, Toni Jurčić je naglasio: „Iako možda dolazak novih igrača, poput Fintech kompanija izgleda kao prijetnja, rekao bih da se radi o prilici za bankarski sektor. Koncept njihovog rada i pristupa je agilan, te usmjeren prema učinkovitosti i dodanoj vrijednosti za klijente, a to je i ono čemu mi težimo. Upravo zbog toga, smatram da je suradnja s Fintech kompanijama neizbježna, ali i nužna. Radi se o manjim poduzećima koje nemaju dovoljno resursa i kapitala za regulatorne i administrativne izazove, dok s druge strane mi posjedujemo i znanje i kapacitete, ali smo ograničeni u dijelu fleksibilnosti prilikom stvaranja novih usluga i proizvoda, što je upravo velika prednost Fintecha. Mi u RBA ozbiljno pristupamo izazovima koji nas očekuju u narednom razdoblju, te smo se i ove godine priključili u akceleracijski program Elevator Lab, koji organizira već treći krug prijava start-upova, primarno Fintech kopanija, za najbolje projekte iz financijske industrije“, zaključio je Jurčić.