Toni Jurčić panelist na konferenciji CEPOR

05.12.2017

Toni Jurčić, izvršni direktor Gospodarstva i poduzetništva u Regijama, sudjelovao je kao panelist na konferenciji obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, u organizaciji CEPOR-a.

 Zagreb, 5. prosinca 2017. 
–  Toni Jurčić, izvršni direktor Gospodarstva i poduzetništva u Regijama, sudjelovao je kao panelist na konferenciji obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, u organizaciji Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR).  

Prije početka panela i rasprave, uvodna izlaganja koja su ujedno i poslužila kao uvod u diskusiju, održali su Mirela Alpeza – direktorica CEPORa, Jasmina Petrović – savjetnica Europskog fonda za SIE Europu (EFSE), Sunčica Oberman Peterka – prodekanica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te Mario Antonić – državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Uvodna obraćanja poslužila su kao uvod u panel raspravu koja je uslijedila, te je održana i  diskusija pod nazivom „Financijski instrumenti i nefinancijske usluge za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj“, na kojoj su sudjelovali: Toni Jurčić (RBA), Krešo Troha (itSoft), Petar Šimić (Primacošped), Jadranka Mršić Hebrang (HBOR), Jasmina Petrović (EFSE), Danijel Lenardić (KPMG Hrvatska) te Marko Galić (EBRD) kao moderator rasprave.

Nakon uvodnog dijela, Jurčić je u svom dijelu izlaganja među ostalim naglasio: „Banka u svojoj ponudi ima paletu proizvoda namijenjenu za financiranje poslovanja, a akvizicija drugog poduzeća svakako je mogući put razvoja nekog poduzeća. Prvi korak u tom dijelu je svakako uključivanje našeg tima u Banci upravo specijaliziranog za preuzimanja i spajanja, koji radi procjene boniteta oba poduzeća ili grupe poduzeća, odnosno onog koje preuzima i onog kojeg se preuzima, sve radi projekcije sinergijskih efekata. Na osnovi senzitivnih projekcija poslovanja, a za donošenje odluke o ulasku Banke u potencijalni posao, pregledava se otplatni potencijal u budućnosti. Naravno, ulaskom u posao, Banka dijelom postaje partner preuzimanja što za nas znači i praćenje daljnjeg poslovanja poduzeća“.

Na pitanje moderatora o tome može li Raiffeisen banka danas procijeniti vrijednost poduzeća koje nema nekretninu, ali ima brand, bazu kupaca, kvalitetne zaposlenike i uhodani posao, te financirati dio preuzimanja, Jurčić je naglasio: „Naravno da može. RBA nije, niti je ikad bila hipotekarna banka. Osnova procjene vrijednosti je upravo ovo što ste naveli. Sve to se reflektira u financijskom rezultatu poslovanja, kako postojećem, tako i u budućem kroz projekcije i planove. Mi smo kao Banka povezani s ostalim institucijama, primjerice HAMAG-om, koji kroz program i garancije pomaže poduzetnicima u početnim fazama razvoja u kojima nemaju konzervativno osiguranje u vidu nekretnine, ali i cijelom setu mladih poduzetnika, uglavnom iz informatičke industrije, kojima za poslovanje nisu nužne nekretnine već se cijeli poslovni model temelji na uslugama koje se danas nude cijelom svijetu iz malih iznajmljenih ureda ili čak garaža. U svijetu je puno primjera gdje su upravo takvi poduzetnici danas vlasnici najuspješnijih i najvrjednijih svjetskih kompanija“, zaključio je Jurčić.

CEPOR je neprofitna organizacija osnovana 2001. godine temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Instituta Otvoreno društvo-Hrvatska. 10 institucionalnih osnivača CEPORA lideri su u svojim područjima djelovanja – od akademske zajednice do udruženja gospodarstvenika, razvojnih agencija i poduzetničkih centara.