Toni Jurčić panelist na DHFI konferenciji

13.10.2017

Toni Jurčić, izvršni direktor Gospodarstva i poduzetništva u Regijama Raiffeisen banke, sudjelovao je kao panelist na konferenciji Dan hrvatskih financijskih institucija.

 

Toni Jurčić, izvršni direktor Gospodarstva i poduzetništva u Regijama Raiffeisen banke, sudjelovao je kao panelist na konferenciji Dan hrvatskih financijskih institucija u panelu pod nazivom „Mogućnosti financiranja i ulaganja na tržištu RH“.

Prije početka panela i rasprave, uvodno izlaganje koje je ujedno i poslužilo kao uvod u diskusiju, održala je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, s temom „Novi proizvodi Zagrebačke burze za financiranje malih i srednjih poduzeća. Gažić je fokus stavila na novitete ZSE-a, kao što je nova trgovinska platforma Progress, koja je namijenjena prikupljanju kapitala za rast poslovanja malih i srednjih poduzeća.

Uvodno obraćanje poslužilo je kao uvod u panel raspravu koja je uslijedila te je održana i  diskusija, na kojoj su sudjelovali Toni Jurčić (RBA), Vjeran Vrbanec (HAMAG – BICRO), Petar-Pierre Matek (HANFA), Vedran Jakšić (HBOR), Igor Đurić (Wüstenrot), Josip Grilec (Stražaplastika d.d.) i Zdeslav Šantić (Splitska banka) kao moderator rasprave. Nakon uvodnog dijela, Jurčić je u svom dijelu izlaganja među ostalim naglasio: „Zamjetan je uzlet domaćeg gospodarstva u ovom postrecesijskom vremenu i to nam je iznimno drago vidjeti. Također, nakon dužeg razdoblja, primjetan je i pozitivan poduzetnički duh koji vlada tržištem, što će uvelike olakšati posao i bankarskom sektoru. Kada govorimo o financiranju poduzeća iz SME sektora, tu još uvijek SME sektor fokusiran na domaće financijsko tržište, te je čak primjetan trend okretanja velikih sustava financiraju na domaćem tržištu, budući da su se u međuvremenu uvjeti na hrvatskom tržištu promijenili, odnosno eurski krediti više nisu značajno jeftiniji od kunskih kredita. Sada poduzeća više ne uspoređuju samo visinu kamatne stope, nego i valutni rizik kojem se izlažu kod zaduživanja u inozemstvu (u EUR), u odnosu na mogućnost zaduživanja u zemlji (u HRK). Ono što se nameće samo po sebi, a i reakcije poduzetnika tome idu u prilog, je sporost sustava. Dakle, tu ne govorimo samo o bankarskom sektoru, već su ograničenja puno dublje smještena. U našem slučaju su to regulatorni okviri kojih se moramo pridržavati, ali svakako vidimo i napredak prilikom usvajanja europskih direktiva, koje će biti izazov bankarskom sektoru, ali i posljedično ubrzati procese financiranja u nadolazećem razdoblju. Isto tako, ne smijemo smetnuti s uma i činjenicu da će se i bankarstvo iz temelja mijenjati i to u vrlo bliskoj budućnosti. Recentni podatak, da broj korisnika koji aktivno koriste mobilno bankarstvo kontinuirano raste i pretpostavlja se da će već krajem ove ili početkom sljedeće godine taj broj premašiti broj aktivnih korisnika Internet bankarstva, dovoljno govori o promjenama koje nas sve očekuju, kako banke tako i poduzetnike“, zaključio je Jurčić.

Dan hrvatskih financijskih institucija je konferencija u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, kojoj je u interesu na jednom mjestu okupiti predstavnike svih financijskih institucija, regulatornih institucija i resornih ministarstava, kako bi se otvorila mogućnost zajedničkog djelovanja na ukupnom unaprjeđenju hrvatskog financijskog tržišta, u svim segmentima poslovanja.