RBA volonteri u akciji – Zemlja diše

29.05.2018

Cilj ovogodišnje volonterske akcije bio je promovirati brigu o okolišu i osvijestiti građanke i građane grada Osijeka o štetnosti plastičnih vrećica. 

 

U sklopu tjedna Hrvatska volontira i tjedna volontiranja, Udruga za rad s mladima Breza, u suradnji s Tehničkom školom i Prirodoslovnom gimnazijom Ruđer Bošković iz Osijeka, krajem prošlog tjedna je organizirala akciju pod nazivom „Zemlja diše“, u kojoj su sudjelovali i volonteri RBA iz Osijeka.

Cilj ovogodišnje volonterske akcije bio je promovirati brigu o okolišu i osvijestiti građanke i građane grada Osijeka o štetnosti plastičnih vrećica. Volonterska akcija održala se na osječkoj Glavnoj tržnici, gdje su Brezini volonteri kupcima i prolaznicima dijelili ekološke platnene i papirnate vrećice u zamjenu za uobičajene plastične vrećice.

Plastične vrećice danas su dostupne na svakom koraku, iako se smatraju najvećim zagađivačima okoliša. Razgrađivanje jedne plastične vrećice traje oko tisuću godina, a većina plastike završava u našem moru, rijekama i jezerima, gdje ugrožavaju živote brojnih životinjskih jedinki. Jedna platnena vrećica zamjenjuje 1000 plastičnih, što znači da jednom malom promjenom navike možemo učiniti mnogo za naše društvo i okoliš, ističu iz Udruge Breza.   

Ovom prilikom je Krunoslava Baumschabel-Banić, direktorica regije za poslovanje s pravnim subjektima iz RBA izjavila: „I na lokalnoj razini želimo pokazati da smo društveno odgovorna i angažirana institucija, stoga mi u regiji C3 svake godine redovito volontiramo. Surađivali smo s udrugama Bubamara u Vinkovcima i Breza u Osijeku. Ove godine smo na glavnoj gradskoj tržnici u Osijeku osvješćivali naše sugrađane o štetnosti korištenja plastične ambalaže i pritom smo građanima darovali RBA eko vrećice i RBA platnene torbe, te su nas iznenadile iznimno pozitivne reakcije građana. Smatram da su ovakve akcije izrazito vrijedne, ali i važne za širu zajednicu, te ćemo se kao tim i dalje aktivno uključivati u daljnje programe društveno odgovornog ponašanja, kako bismo postavili primjer lokalnoj zajednici, ali i mladima, jer nije samo floskula da na mladima svijet ostaje. Upravo stoga smatram da svi zajedno moramo napraviti korak više, te pridonijeti očuvanju okoliša. Završila bih s ovogodišnjim sloganom akcije, te apeliram na sve – birajte platno, a ne plastiku!“, zaključila je Baumschabel-Banić.

Djelatnici RBA koji su sudjelovali na ovogodišnjoj volonterskoj akciji su:

Krunoslava Baumschabel-Banić
Suzana Bilandžić
Gordana Poljak
Diana Čačić
Višnja Hornung
Mirela Jurković-Ljevar i
Mirna Bezer