RBA prezentirala ponudu turističkih kredita na FOS-u za regiju Karlovac – Lika

17.04.2018

RBA nudi rješenje i fizičkim i pravnim osobama koje se bave turističkom djelatnošću te svima koji se žele pripremiti za turističku sezonu.

 

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) predstavila je ponudu turističkih kredita na održanom regionalnom Forumu obiteljskog smještaja za regiju Karlovac – Lika, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Turističkih zajednica Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Raiffeisen banka prepoznala je vrijednost sudjelovanja u ovom projektu budući da se radi o jedinom organiziranom regionalnom skupu pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (iznajmljivača) iz pojedinih regija. Dodatno, FOS razmatra aktualne teme te nudi edukativne sadržaje i umrežavanje s ponuđačima proizvoda i usluga za obiteljski smještaj.

RBA u svojoj ponudi nudi rješenje i fizičkim i pravnim osobama koje se bave turističkom djelatnošću, iznajmljivanje apartmana i soba (obiteljski smještaj) te svima koji se žele pripremiti za turističku sezonu. Slijedom toga je Marija Jakić, voditeljica grupe poslovnica iz RBA, prezentirala turističke kredite za fizičke osobe koje se bave iznajmljivanjem smještajnih ili turističkih kapaciteta, dok je turističke kredite za mala i srednja poduzeća (kredite za pripremu turističke sezone, HBOR kredite i kredite uz EIF jamstvo) prezentirala Silvija Šumonja Župćić, voditeljica Poslovnog centra.

Od 2014. godine, kada je HGK organizirala prvi Nacionalni forum obiteljskog smještaja, ova manifestacija okuplja najveći broj sudionika iz te branše, zbog čega smo se već tada odazvali pozivu i uključili kao zlatni sponzori. S organizacijom FOS-a na nacionalnoj razini, inicijativu su preuzele i županijske komore, okupljajući pružatelje obiteljskog smještaja i na lokalnoj razini.

Na FOS-u u Karlovcu, gdje je RBA bila jedina prisutna Banka, okupio se veliki broj sudionika, iznajmljivača obiteljskog smještaja s područja cijele regije, a program Foruma u cijelosti je bio prilagođen potrebama iznajmljivača, s naglaskom na nužnost kontinuiranog unapređenja i proširenja ponude s ciljem prilagođavanja potrebama europskog i svjetskog tržišta, navikama turista, povećanja kapaciteta, odnosno produljenja turističke sezone. Kao pomoć u realizaciji navedenih ciljeva, uklapa se naravno i RBA s ponudom odgovarajućih rješenja i fizičkim i pravnim osobama koji se bave turističkom djelatnošću. S obzirom na pretežiti profil sudionika, naglasak prezentacije stavljen je na RBA turističke kredite, namijenjene fizičkim, ali i pravnim osobama.

Marija Jakić je nakon završetka prezentacije istaknula sljedeće: „Četvrtu godinu za redom u organizaciji sekcija Zajednice obiteljskog turizma za regiju Karlovac-Lika, koja djeluje u Županijskim komorama Karlovac i Otočac u partnerstvu sa Turističkim zajednicama Karlovačke i Ličko-senjske županije, odlično je organiziran Forum obiteljskog smještaja čiji domaćin je bio naš grad na četiri rijeke. Trend rasta noćenja u obiteljskom smještaju koji se bilježi posljednjih godina u Hrvatskoj značajan je i za naše dvije županije. Tu, naravno, prednjače Plitvička jezera, biser prepoznat u cijelom svijetu, no sve je veći broj turista koji otkrivaju prirodne ljepote i ponudu autohtonih proizvoda ostalih lokacija u našoj regiji. Jedan od aduta je i geografski položaj koji omogućava brzu povezanost s glavnim gradom i njegovim kulturnim sadržajima, na jednoj, i Jadranskim morem na drugoj strani. Da trend budi poduzetnost u turističkoj ponudi pokazuje i povećanje broja učesnika Foruma. Naime, ove godine se okupilo više od 120 iznajmljivača uz prezentaciju dobrih praksi koje smo imali prilike doživjeti kroz prezentacije izlagača. Dosadašnja postignuća i daljnji razvoj obiteljskog turizma, zakonodavni okvir, važnost brandiranja, samo su neke od vrlo interesantnih tema kroz čija izlaganja smo imali priliku svi nešto novo i korisno naučiti, kako bismo lakše prepoznali potrebe drugih, odnosno naših klijenata. RBA je bila jedina banka koja je prezentirala svoju ponudu za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge obiteljskog smještaja i tu moram istaknuti, na osnovu razgovora s organizatorima i sudionicima,  da je RBA od strane dugogodišnjih turističkih djelatnika prepoznata kao partner koji je od samog početka uz njih. Ovaj segment turističke ponude, koji promovira i njeguje autentičnost podneblja, traži individualan pristup pri kreiranju rješenja te vjerujem da ćemo ispunjenjem naše misije, kako bi naši klijenti bili korak ispred u ostvarenju svojih životnih i poslovnih planova, zajedno izgrađivati stabilne gospodarske temelje u našem okruženju te i dalje biti prepoznati kao Banka – partner“, zaključila je Jakić.

FOS okuplja vlasnike pružatelje ugostiteljskih usluga u sobama, apartmanima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu te u pansionima i seoskim domaćinstvima, a zanimljiv je za sve mikro i male poduzetnike koji prate aktualne promjene i trendove u obiteljskom smještaju. Prvi je put održan 2014. u Opatiji, te zatim uspješno nastavljen 2015. u Poreču i 2016. u Zadru. Organizator mu je Zajednica obiteljskog turizma pri HGK, osnovana 2010. godine. Sekcije Zajednice osnovane putem mreže županijskih komora uspješno okupljaju, koordiniranju i obrazuju iznajmljivače po cijeloj Hrvatskoj, a posebno su prepoznati regionalni forumi proizašli baš iz ovoga nacionalnog okupljanja iznajmljivača.