RBA ponosno predstavlja književnike i umjetnike Austrije i Hrvatske

10.05.2017

Danas je u Muzeju za umjetnost i obrt predstavljeno otvorenje trećega izdanja kulturne manifestacije „Zagreb Book Festival: Austrija – fragilnost“.

 

Danas je na konferenciji za medije, održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt, službeno predstavljeno otvorenje, trećega izdanja kulturne manifestacije, pod nazivom „Zagreb Book Festival: Austrija – fragilnost“, čiji je generalni sponzor i partner Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA).

Veliki interes javnosti privlači raznovrsni i bogat program kulturnih zbivanja, koji će se odvijati od 22. do 28. svibnja, u Muzeju za umjetnost i obrt. Tijekom tog razdoblja, javnosti će se predstaviti veliki broj djela poznatih hrvatskih i austrijskih književnika i umjetnika. Ove godine je u fokusu festivala Austrija, zemlja s kojom Hrvatska dijeli veliko kulturne naslijeđe, a tema je „Fragilnost“, jer se radi o temi koja zauzima vrlo važno mjesto, kako u umjetničkom izričaju, tako i u svakodnevici.

Kako se 2017. godine obilježava Godina hrvatsko-austrijske kulture, RBA je među prvima prepoznala važnost projekta te podržala ovaj festival. Na ekskluzivnom predstavljanju projekta, Ivan Žižić, član Uprave RBA, izjavio je: "Izuzetno mi je drago što smo se upravo ove godine uključili u ovaj projekt jer je, kao što znamo, 2017. godina – Godina kulture između Austrije i Hrvatske, te sam uvjeren da ćemo tijekom ove godine s raznim kulturnim manifestacijama pokazati koliko smo kulturološki povezani. Oko uključivanja na Zagreb Book Festival nismo uopće dvojili, te sam ispred Raiffeisen banke ponosan što smo dio ove velike i značajne književne i kulturne priče. Tema ovogodišnjeg festivala je fragilnost, te bih htio naglasiti da je i jedan od razloga našeg uključivanja u ovaj projekt, ujedno i želja da se osvijesti književnost kod mladih, te da ih zajednički zaintrigiramo za kvalitetnu književnost i kvalitetne kulturne sadržaje. Siguran sam da će ovaj projekt biti prava poslastica stručnoj književnoj i umjetničkoj javnosti, ali i široj javnosti, te da će svaki ljubitelj knjige pronaći i za sebe ponešto", zaključio je Žižić.

Zagreb Book Festival treće je po redu izdanje festivala koji je proteklih godina obilježio zagrebačku književnu scenu, te se popeo u sam vrh popularnih kulturnih događanja. Festival će građanima  upriličiti program od preko 50 književnih, glazbenih i filmskih događanja. Budući da je 2017. godina međunarodne kulturne suradnje između Austrije i Hrvatske, zemlja partner ove godine biti će upravo Austrija. U sklopu programa festivala nastupiti će 6 suvremenih austrijskih književnih autora i 8 glazbenika. Biti će upriličene i projekcije tri filma austrijskih redatelja. Osim austrijskih, Festival će ugostiti i hrvatske te druge poznate strane pisce i umjetnike čiji će zbroj prijeći 80 gostiju.

Festival je od ove godine nositelj oznake kvalitete EFFE Label 2017-2018, te je sada i službeno dio EFFE festivalske zajednice, koju je osnovalo Udruženje europskih festivala (European Festivals Association). EFFE oznaku dobivaju festivali koji se ističu iznimnom umjetničkom kvalitetom te imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Nakon pažljivog razmatranja Međunarodnog žirija, prevođenog Sir Jonathanom Millsom, bivšim direktorom Edinburškog međunarodnog festivala, Zagreb Book Festival odabran je u društvo najprestižnijih europskih festivala.

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) projekt je Europske komisije za Europsku platformu festivala na području kulture koji je osmislila Udruga europskih festivala (EFA), krovna organizacija za festivale diljem Europe i šire. Projekt je pokrenut 2014. godine, a ustanovila ga je povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, gđa Androulla Vassiliou.

Ciljevi ovogodišnjeg Festivala su popularizacija knjige, književnosti i čitanja kroz interdisciplinarni pristup, koji podrazumijeva uvezivanje navedenog s ostalim segmentima popularne kulture poput filma i glazbe, poticanje kritičkog promišljanja o aktualnim društvenim temama, uključivanje mladih u kulturni život, upoznavanje s različitim kulturnim izričajima te upoznavanje kulture zemlje partnera.