RBA donirala Unique CFM monitor KBC-u Petrova

24.09.2018

Uređaj služi za rano otkrivanje oštećenja mozga kod prijevremeno rođene i bolesne novorođenčadi.

 

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) je sudjelovala u donaciji većeg iznosa za uređaj – monitor za praćenje funkcije mozga „Unique CFM“ – neonatologiji Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb u Petrovoj, u sklopu akcije „Palčić gore za Petrovu“ u organizaciji Kluba roditelja nedonoščadi Palčići.

Na svečanom uručenju i puštanju u rad novog monitora „Unique CFM“, okupljenima su se obratili: Željka Vučko – predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“, prim.dr.sc. Mirta Starčević – pročelnica Zavoda za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode, prof. dr. sc. Ante Ćorušić – ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb, prof. dr. sc. Slavko Orešković, dr. med. – predstojnik Klinike za ženske bolesti i Liana Keserić – članica Uprave Raiffeisen banke.

Prilikom svog obraćanja, Liana Keserić – članica Uprave RBA, izjavila je: „Smatram kako nije potrebno puno govoriti o razlozima zašto se RBA pridružila ovom vrijednom projektu. Ovakvi projekti iziskuju razumijevanje i aktivno uključivanje šire zajednice. Svatko iz svoje uloge može pomoći i podići kvalitetu života i liječenja novorođenčadi, stoga smo se mi kao banka prepoznali u ulozi donatora. Moram priznati da kad su nam se Palčići obratili za pomoć, nismo puno dvojili. Iskreno mi je drago da smo bili u prilici pomoći, te vjerujem da će ovaj aparat biti od velike koristi Petrovoj i mališanima kojima je prijeko potreban“, zaključila je Keserić.

Klub roditelja nedonoščadi Palčići osnovan je u veljači 2010. godine od strane par roditelja prijevremeno rođene djece, kako bi na osnovu vlastitog iskustva pružili pomoć i podršku svim roditeljima prijevremeno rođene i bolesne novorođenčadi kojima je pomoć roditelja s iskustvom prijevremenog rođenja najpotrebnija neposredno nakon prijevremenog poroda. Njihov rad se temelji na dobroj volji i entuzijazmu nekolicine roditelja. Svi su volonteri, za svoj rad ne primaju nikakvu novčanu naknadu, no uz svoje obitelji i posao, te sve obaveze oko svoje također prijevremeno rođene djece, nastoje pomoći kako roditeljima tako i medicinskom osoblju koje skrbi o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

Iz udruge ističu kako je njihov najveći projekt do sada, akcija "Palčić gore", kojom su od 2012. do 2017. godine uspjeli opremiti 30 rodilišta i neonatologija medicinskom opremom, koja se koristi u liječenju i skrbi o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi u vrijednosti iznad 5,5 milijuna kuna, te time olakšali ionako preteške borbe medicinskom osoblju koje, osim što se bori za živote onih najmanjih, najveće borbe vodi i s nedostatkom opreme. Također dodaju da nastavljaju dalje istim intenzitetom te, u njihovom novom projektu "Palčić gore za Petrovu", nastoje Klinici za ženske bolesti i porode KBC Zagreb u Petrovoj dodatno poboljšati trenutne uvjete referentnog centra za cijelu Hrvatsku, te omogućiti osoblju koje se skrbi za živote najmanjih i najosjetljivijih, adekvatne uređaje kako bi ta skrb bila u skladu s njihovim znanjem i umijećem te u skladu s potrebama malenih pacijenata.

Nakon donacije monitora za praćenje vitalnih funkcija u vrijednosti od 165.000,00 kn u travnju ove godine, ovom prilikom zahvaljujući donaciji Raiffeisen banke, neonatologiji Klinike za ženske bolesti i porode, uručen je monitor za praćenje funkcija mozga vrijedan ukupno 119.875,00 kn, od čega je RBA sudjelovala s ukupno 100.000,00 kn. Uređaj služi za rano otkrivanje oštećenja mozga kod prijevremeno rođene i bolesne novorođenčadi, kako bi se na vrijeme mogli otkriti potencijalni problemi kod djece te započeti s ranom intervencijom u svrhu izbjegavanja dugoročnih štetnih posljedica.